Feldarabol­tatná a Facebookot a társalapítója

Feldarabol­tatná a Facebookot a társalapítója

2019. június 17. 08:17, Hétfő
A férfi ritkán nyilatkozik a sajtónak, de úgy érezte, hogy most van az a pont, amikor a társaság már túl meghatározóvá vált.

Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz és Eduardo Saverin mellett Chris Hughes volt a Facebook negyedik társalapítója. A vállalkozó 2009-ben Barack Obama amerikai elnök online kampányának szervezője volt. Hughes a The New York Times hasábjain megjelentetett vendégcikkében fejtette ki, hogy a Facebook az Instagram és a WhatsApp felvásárlásával túlzottan hatalmassá és befolyásossá vált, s ezért kellene feldarabolni. Szerinte Mark Zuckerberg jelenleg teljesen kontrollálatlan hatalmát is mielőbb korlátozni kellene. A férfi hozzátette, hogy egy menedzser nem tudja megjavítani a közösségi portált, de az amerikai kormány annál inkább. Amennyiben másként nem menne a dolog, akkor kényszeríteni kellene az óriáscéget, hogy az Instagramot és a WhatsAppot válassza le a Facebookról, s azok újra külön vállalkozások legyenek.


Mark Zuckerberg és Chris Hughes a Harvardon 2004-ben

Hughes úgy folytatta a gondolatmenetét, hogy a két vállalat felvásárlásával a Facebook gyakorlatilag monopolhelyzetet biztosított magának. További problémát jelent, hogy ha valaki törli is magát a közösségi platformról - ami közel sem egyszerű, akkor nincs igazi alternatívája. Sokan például még azt sem tudják, hogy az Instagram már régóta a Facebook tulajdonában van. A társaság társalapítója kiemelte, hogy az elmúlt időszakban nem egy barátjától hallotta azt, hogy törli magát a Facebookról. A vállalkozó szerint az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) hibázott akkor, amikor mind az Instagram, mind a WhatsApp felvásárlását engedélyezte. Abba ugyanis senki nem gondolt bele, hogy ennek milyen hatása lesz az IT-piacra és hogy a Facebook növekvő befolyása végül akadályozni fogja a piaci versenyt.


A Facebook platformok több embert érnek el, mint a többiek együttvéve

A férfi hangsúlyozta, hogy neki személyesen az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor kiderült a közösségi oldal szerepe a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban és a Cambridge Analytica-botrányban. Bár úgy vélte, hogy Mark Zuckerberg jó ember, de a részvényei miatt überelhetetlen szavazati joggal rendelkezik és ezért gyakorlatilag kontrollálatlan a hatalma, ami példátlan. Ezért van az, hogy Zuckerberg egyedül dönthet arról, hogyan konfigurálhatók a Facebookon alkalmazott algoritmusok, amelyek meghatározzák, hogy lássák az emberek a hírfolyamot, milyen adatvédelmi beállításokat használhatnak és milyen üzenetek, közlemények jutnak el hozzájuk.

Hughes végül azt hangsúlyozta, hogy a Facebook minden bizonnyal az összes rendelkezésére álló eszközzel igyekezne megakadályozni a feldarabolását, ezért a döntéshozóknak gyorsan kellene cselekedniük.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások