Nem jön be a WAP

Nem jön be a WAP

2000. december 1. 03:36, Péntek
Egy csütörtökön publikált jelentésben Jakob Nielsen szakértő az elsők között elismerte el a tényt, amit a WAP felhasználók már régóta tudtak, hogy a WAP egyszerűen nem működik.

A Wireless Application Protocol (WAP) az első lépes a mobil Internet felé, de a technológia megbukott, derült ki abból a mélyreható tanulmányból, melyet a kaliforniai Nielsen Norman Group készített.

"Véleményem szerint a vállalkozásoknak nem kellene pénzt pazarolniuk olyan WAP-os szolgáltatások kifejlesztésére, melyeket senki sem fog használni, mert a WAP maga használhatatlan." - mondta Jakob Nielsen.

Ennek ellenére Nielsen szerint komoly jövője van az igazi mobil Internetnek, mely valószínűleg fejlettebb technikai háttérrel rendelkezik majd. Meglepő, de Nielsen az első olyan szakértő, aki nyíltan felszólalt a WAP ellen, azon újságírók mellett, akik már hónapok óta hangoztatják, hogy a WAP nem jó.

Jakob Nielsen szerint a cégek akkor cselekszenek a legjobban, ha kivárják a jelenlegi WAP eltűnését, miközben a később alkalmazandó mobil Internetes stratégiájukon törik a fejüket.

A Webbel is hasonló történt. Egy a cég által készített 1994-es tanulmány szerint az Internetet akkoriban a "nehezen kezelhető" kategóriába sorolták az emberek. Azóta a hálózat mögött álló technológiát továbbfejlesztették, ezért egyre több és több felhasználót szerez magának a világháló.

Természetesen a két technológia nem igazán hasonlítható össze, de az biztos, hogy az Internetet a korai időkben is sokkal kifizetődőbb volt használni, mint egy WAP-os telefont.

Listázás a fórumban