Hatályba léptek az új büntetővámok Kína ellen

Hatályba léptek az új büntetővámok Kína ellen

2019. szeptember 2. 20:19, Hétfő
Trump szerint a kereskedelmi vitából az Egyesült Államok kerül ki majd győztesen. A szeptemberre kilátásba helyezett további tarifaemeléseket várhatóan szintén életbe léptetik.

Az Amerikai Egyesült Államok szeptember elsejétől már nem 10, hanem 25 százalékos büntetővámokkal sújt bizonyos Kínában gyártott és az USA-ba importált termékeket. Az intézkedés az olyan nagy amerikai cégeket és készülékeiket is érinti, mint az Apple, a Google és a Microsoft. A The Wall Street Journal és az AppleInsider azt írta, hogy a lépés az Apple összes eszközét érinti, így nem csupán az iPhone, az iPad, a HomePod és az AirPods készülékeket, hanem a Mac számítógépeket is. Ráadásul december 15-től szintén hasonló intézkedésre lehet számítani.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az IT-óriások miként fognak reagálni Donald Trump kormányának bejelentésére, de az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a büntetővámokat a fogyasztókra terhelik majd rá. Így a különböző okostelefonok, táblagépek, notebookok és asztali számítógépek és minden más olyan eszköz, amelybe Kínában készített alkatrészt építenek be, egyaránt drágulni fognak.

Donald Trump augusztus elején helyezte kilátásba a 10 százalékos büntetővám emelését, majd a tengerentúli technológiai cégek lobbitevékenységének köszönhetően Robert Lighthizer, az amerikai elnök kereskedelmi megbízottja váratlanul bejelentette, hogy bizonyos Kínában készített termékek - például a mobiltelefonok, a laptopok, a játékkonzolok, bizonyos játékok, a monitorok, s egyes cipők és ruhák - esetében szeptember 1-ről december 15-re halasztották az új vámok bevezetését. A döntés oka részben a karácsony közelsége volt, részben az, hogy Trump az újraválasztására készül.

Listázás a fórumban