Facebook Libra - európai tilalom jöhet?

Facebook Libra - európai tilalom jöhet?

2019. szeptember 18. 09:04, Szerda
Sem a francia, sem a német kormány nem támogatja a digitális pénz bevezetését, Svájc még nem döntött az engedélyezésről.

A német kabinet még ebben a hónapban el akarja fogadni a blokklánc technológiával kapcsolatos stratégiáját és egyértelműen el akarja utasítani az olyan projekteket, mint a június közepén Mark Zuckerberg által bejelentett Libra. Amint azt Thomas Heilmann, a CDU parlamenti képviselője kifejtette, a nagykoalíció tagjai egyetértenek abban, hogy nem szabad engedélyezni a piacon fontos szerepet betölthető, magáncégek által kiadott stablecoinok bevezetését. A stablecoinok olyan kriptovaluták, amelyek értéke a hagyományos valuták árfolyamához van kötve, ezáltal elkerülhetők a nagy árfolyamváltozások.

A politikus hozzátette, hogy a gazdaságnak eddig nagyon jót tett az, hogy a kríziseket és az inflációs időszakokat a nemzeti bankok intézkedéseinek köszönhetően vészelték át. De a helyzet azonnal megváltozna, ha egy szolgáltató virtuális fizetőeszközzel határozná meg a piacot. Egy államilag kiadott, stabil árfolyamú digitális pénzt ugyanakkor a német kormány el tudna képzelni. A "digitális tőketársaságok" ugyanis az állami kriptovaluta segítségével megkönnyítenék a cégalapítók dolgát és lehetővé tennék az alkalmazottak tulajdonszerzését. Heilmann szerint egy ilyen megoldás elsősorban a startup-világban juttathatná előnyökhöz Németországot a többi állammal szemben.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter jelezte, hogy üdvözölné egy az egész Európai Unióra kiterjedő Libra-tilalom bevezetését, mert különben komoly zavarok keletkezhetnek a pénzügyi rendszerben, ha magántulajdonban lévő vállalkozások is kiadhatnak fizetőeszközöket.

A virtuális fizetőeszközt kezelő nonprofit szervezet az illetékes svájci hatóságnál is bejelentkezett. A Libra Association azért kereste meg a svájci pénzügyi felügyeletet (FINMA), hogy kérvényezze a fizetési rendszer üzemeltetéséhez szükséges licenc kiadását. A szervezet egyúttal állásfoglalást kért a FINMA-tól az úgynevezett stablecoinokkal kapcsolatban. A hivatal a dokumentumot el is készítette és egyúttal megerősítette a Libra Association megkeresését.

A svájci pénzügyi felügyelet tavaly óta foglalkozik a stablecoin projektekkel, amelyek száma globális viszonylatban is folyamatosan nő. A hivatal technológia-semlegesen vizsgálja az egyes programokat és általában a gazdasági funkciójukra fókuszál, de figyelembe veszi az egyes stablecoinokra jellemző kockázatokat és azok különlegességeit is. Emellett azt is tanulmányozza, hogy milyen konkrét értékek (ingatlanok, ingóságok, valuták, nyersanyagok stb.) vannak az egyes virtuális fizetőeszközök mögött. A genfi székhelyű Libra Association azt közölte, hogy konstruktív párbeszédet folytat a FINMA-val.

A fejleményektől nem volt elragadtatva Sigal Mandelker, az Amerikai Egyesült Államok terrorizmus elleni harcért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkár-helyettese, aki kijelentette, hogy a kriptovaluta-projekteknek a legszigorúbb pénzmosás és a terrorizmus elleni előírásoknak kell megfelelniük. Mindegy, hogy a bitcoinról, az Ethereumról vagy a Libráról van szó, az üzenetük mindegyik társaság számára ugyanaz: a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet be kell építeniük a programjukba.

Mark Zuckerberg június közepén jelentette be hivatalosan a Libra programot. A partnerek és a támogatók között vannak az eBay, a Lyft, a Mastercard, a PayPal, a Spotify, az Uber, a Visa és a Vodafone. Az elmúlt hónapokban számos piaci szereplő és pénzügyminiszter is biztonsági kockázatot látott a Facebook új digitális pénzében, egyes országok pedig egyenesen az euró veszélyes kihívójaként tekintettek rá. A német szövetségi pénzügyminisztérium azt vizsgálta, hogy miként lehet megakadályozni a Libra bevezetését, a német jegybanknak komoly aggályai voltak a Facebook kriptovalutájával szemben, míg a Német Bankok Szövetsége azt az álláspontot képviselte, hogy a Libra soha nem lesz klasszikus fizetőeszköz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások