Németország - jöhet a közösségi portálok büntetése

Németország - jöhet a közösségi portálok büntetése

2019. december 17. 13:10, Kedd
Az ötlet már két évvel ezelőtt felmerült, most vezethetik be.

2017-ben Heiko Maas akkori német igazságügyi miniszter törvénnyel akarta kényszeríteni a közösségi oldalakat az illegális tartalmak és a gyűlöletkeltő bejegyzések minél gyorsabb és hatékonyabb törlésére. Az akkori elképzelések alapján a nem együttműködő és vétséget elkövető magánszemélyeket 5 millió euróig, míg vállalatokat 50 millió euróig terjedő pénzbírsággal sújtották volna. Később kiderült, hogy minden olyan közösségi honlapot megbüntettek volna, amelynek legalább kétmillió regisztrált tagja van.

Az elmúlt időszakban ismét napirendre került a kérdés. A német igazságügyi minisztérium által kidolgozott, a korábbinál sokkal szigorúbb tervezet értelmében a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi platformot akár 50 millió euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtanák, ha nem jelentik a felhasználóik erőszakos fenyegetéseit, a neonáci propagandát, a gyűlöletkeltést és minden más tiltott tartalmat a Szövetségi Bűnügyi Hivatalnak (BKA). A maximális pénzbírságot alkalmaznák akkor is, ha az adott közösségi portál nem alakít ki egy a tiltott tartalmak jelentésére szolgáló rendszert.

Christine Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a jövőben mindazokat az eddiginél keményebben és hatékonyabban üldözni fogják, akik a világhálón uszítanak és fenyegetőznek. Az oldalak üzemeltetőinek jelenteniük kell majd a terrorcselekmény előkészítésére utaló jeleket, a bűnözői csoportok szerveződését és támogatását, az erőszakos cselekményeket és az erőszak megjelenítését, de a gyilkossági fenyegetéseket, a bűncselekményekkel kapcsolatos tetszésnyilvánításokat és a gyermekmolesztálási esetekkel kapcsolatos anyagok terjesztését. A honlapok működtetőiknek eddig ezeket a tartalmakat jelenteniük nem, csak törölniük kellett.

További változás, hogy a rágalmazási esetekben az érintettek maguk dönthetik el, hogy akarnak-e fellépni a cselekménnyel szemben. Lambrecht azt szeretné, ha a jövőben a testi sértéssel való online fenyegetés is bűncselekménynek minősülne és akár 2 év letöltendő börtönnel is büntethető lenne, míg az internetes gyilkossági fenyegetés esetében a büntetési tétel 3 év letöltendő börtön lenne. A kidolgozott csomagot még el kell fogadnia a német kormánynak, valamint a szövetségi parlamentnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások