Újabb béta verziójú MS Whistler

Újabb béta verziójú MS Whistler

2000. december 19. 21:32, Kedd
Hivatalos Microsoft források szerint elkezdték a cég következő operációs rendszerének (Whistler) első béta verziójából készült úgynevezett "beágyazott" változat, a Whistler Embedded kiszállítását, melyet az első körben több mint száz partnercég kapott meg.

A Windows 2000 utódjának nevezhető Whistler ezen verzióját arra tervezték, hogy olyan eszközök belsejében működjön, mint például set-top box-ok, router-ek, vagy egyéb Windows operációs rendszerrel működő terminálgépek. A szoftveróriás Microsoft azt reméli ettől a szoftvertől, hogy ezek után már nem csak személyi számítógépek és szerverek fognak majd a cég operációs rendszereivel működni, hanem egyéb különböző eszközök is. A Microsoft egyébként jelenleg is rendelkezik hasonló operációs rendszerekkel, melyek a Windows NT Embedded 4.0 és Windows CE 3.0 neveket viselik.

Deanne Hoppe, a Microsoft egyik vezető termékmenedzsere elmondta, hogy a Windows CE operációs rendszerek ezután is főleg olyan kisebb méretű, korlátozott méretű memóriával rendelkező eszközökre lesznek optimalizálva, melyek legtöbb esetben nem Intel processzorokkal rendelkeznek. A Windows NT Embedded és a Whistler Embedded szoftverek pedig olyan, elsősorban Intel processzorokkal működő eszközök esetében lesznek fontosak, melyeknél szükség van a Win32-es alkalmazások teljes skálájára és a széleskörű hálózati támogatásra is.

Al Gillen, az IDC cég egyik szakértője szerint a Microsoft Windows CE-nek olyan "hard-core" beágyazott operációs rendszerekkel kell felvennie a versenyt, mint például a Wind River System féle VxWorks, vagy egyéb beágyazott Linux verziók, melyek sok esetben még a Windows NT Embedded és Whistler Embedded szoftvereknél is többet nyújtanak.

" A Microsoft azért nevezi ezeket az operációs rendszereket (Windows NT Embedded, Whistler Embedded) beágyazott szoftvereknek, mert úgy tervezik őket, hogy a végfelhasználók ne tudjanak rajtuk semmit se megváltoztatni. " - mondta Gillen. A szakértő ezenkívül azt is megjegyezte, hogy a Microsoft előbb említett beágyazott szoftverei sajnos sokkal nagyobb gépigényűek, mint a versenytársak hasonló programjai.

A Microsoft-nak legutóbb majdnem másfél évébe telt, mire elkészültek a Windows NT 4.0-ra épülő Windows NT 4.0 Embedded-del, így most úgy döntöttek a cégnél, hogy a Windows 2000-re épülő beágyazott verziót átugorva egyből a Whistler Embedded fejlesztésével kezdenek foglalkozni, mely várhatóan 2001 végén, 2002 elején fog megjelenni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások