Karkötő az okos­hangszórók kémkedései ellen

Karkötő az okos­hangszórók kémkedései ellen

2020. február 19. 13:44, Szerda
Az eszköz elsősorban azoknak lehet hasznos, akik nem bíznak e készülékek mikrofonjaiban.

A Chicagói Egyetem munkatársai egy olyan karkötőt fejlesztettek ki, amely gyakorlatilag zavaróadóként működik és képes kiiktatni az Amazon Echóba, a Google Homeba és a többi okoshangszóróba beépített, mindig bekapcsolt állapotban lévő mikrofonjait. Az audiofelvételek rögzítése és a szerverekkel való kapcsolat létrehozása általában az aktiválószavak elhangzása után (OK Google, Alexa stb.) indul el, de előfordulhat, hogy az adott termék valamilyen zörejt vagy másik szót érzékel aktiválási parancsként és észrevétlenül rögzíteni kezdi a felvételt. A szakemberek az ilyen helyzetek kivédését akarták lehetővé tenni.

A karkötőbe összesen 24 kis méretű hangszórót integráltak, amelyek ultrahangjeleket bocsátanak ki. Az utóbbiak - néhány fiataltól eltekintve - az emberek többsége számára nem hallhatók, de teljesen felismerhetetlenné teszik az anyagokat. Ezáltal gyakorlatilag csak zaj marad a felvételen. A fejlesztés során az egyik fő cél a holtterek elkerülése volt. A 24 hangszóró gyűrű alakban van elhelyezve, ezáltal szinte minden irányba egyformán és egy időben tudja sugározni a zavarójeleket. Ráadásul, miután a kéz gyakran mozog, akár beszélgetés közben is, így a jelek még jobban eloszlanak.

Az egyelőre prototípusként létező eszköz nem mondható dizájnosnak és van egy komoly hátránya: megzavarhatja a hallókészülékek működését is. Ez ugyanakkor nem tántorította el a befektetőket, akik közül már számos jelentkezett a fejlesztőknél.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások