Felfüggesz­tette franciaországi működését az Amazon

Felfüggesz­tette franciaországi működését az Amazon

2020. április 16. 22:44, Csütörtök
A döntést egy helyi bírósági ítélet után hozta meg a kereskedelmi óriáscég.

A Bloomberg és a The Verge számolt be arról, hogy néhány nappal ezelőtt az egyik francia szakszervezet bírósághoz fordult, mert úgy vélte, hogy az Amazon nem tett meg mindent a helyi dolgozói egészségének védelméért. A társaság ugyanis igyekezett rendkívül sok terméket kínálni a vásárlóknak, hogy így pótolja az átmenetileg bezárt kereskedők nyomán keletkezett űrt.

A cég maszkot és kesztyűt is biztosított a helyi munkavállalóinak, valamint igyekezett biztosítani a lázmérési lehetőséget is. A megnövekedett forgalom miatt azonban nőtt az alkalmazottak leterheltsége és ezzel a szakszervezet szerint életeket veszélyeztettek. A testület a szakszervezetnek adott igazat, és a mindennapi szükségletek kielégítésére szánt termékek értékesítésére korlátozta a vállalat tevékenységét. Amennyiben nem így tesz, az Amazonnak naponta egymillió euró büntetést kell fizetnie.


Erre válaszul a társaság úgy döntött, hogy akkor azonnali hatállyal felfüggeszti az online kereskedői tevékenységét Franciaországban és 5 napra hazaküldte a helyi dolgozóit. A vállalat erre az időszakra is mindenkinek teljes fizetést ad. A bíróság ítélete tehát lehetővé tette volna, hogy a vállalat élelmiszereket és higiéniai termékeket továbbra is értékesítsen, s az ehhez szükséges munkavállalói létszámot alkalmazza, de ezzel a lehetőséggel az Amazon nem akart élni. A cég ehelyett inkább a következő napokban fertőtleníti a logisztikai központjait és az időt a munka újraszervezésére használja fel.

Az Amerikai Egyesült Államokban is nagyon pörög a cég, és természetesen hasonló vádak ott is érik őket. Ott sem túl empatikusan válaszoltak: kirúgták azokat a dolgozókat, akik szerintük megsértették a szociális távolságtartás szabályait, annak ellenére, hogy alkalmazottaik szerint azokat lehetetlen összeegyeztetni a munkakörülményekkel. Ennek ellenére továbbra is új embereket keresnek, készek akár további 75 000 főt is munkába állítani. Az új dolgozók a helyi logisztikai központokba kerülhetnek, hogy segítsenek feldolgozni az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben megnövekedett megrendeléseket. A társaság már betöltött 100 000 korábban bejelentett ideiglenes és teljes munkaidős pozíciót.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban