Az USA-ban is eljárás indul az Apple ellen

Az USA-ban is eljárás indul az Apple ellen

2020. június 25. 13:06, Csütörtök
A problémát az üzletpolitika és a szoftverbolt szigorú szabályai jelentik.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy a bevétel és a tiszta profit terén az Apple továbbra is verhetetlen, itt a nagy riválisok megközelíteni sem tudják a cég eredményét. Többek között ez szúrt szemet az európai és az amerikai illetékeseknek, akik most egymástól függetlenül vizsgálódnak a kérdésben, várhatóan komoly következményekkel.

Az IT-óriások az utóbbi időben amúgy is fókuszba kerültek, itt az EU mellett az USA is konkrét lépéseket tett, a Google üzletpolitikája miatt például nemrég kartellvizsgálat indult a tengerentúlon. Most az Apple van a célkeresztben, a cég szoftverboltja és annak feltételei ugyanis jó eséllyel versenyellenesek, emiatt pedig az amerikai illetékesek - pontosabban az igazságügyi minisztérium munkatársai - újabb vizsgálatot indítanak a közeljövőben. Erről számoltak be most források, amelyek kiemelték, hogy az Apple a külsős fejlesztők bevételének, egészen pontosan az alkalmazáson belüli fizetések 30 százalékát tartja magának meg. Ez még a nagy vetélytársak számára is komoly hátrányt jelent – ezt az előfizetések esetében a második évtől 15 százalékra csökkentik, egyéb esetekben viszont maradnak az eredeti szintnél.

Példaként említik meg a Spotify szolgáltatását, amely az App Store keretei között éppen 30 százalékkal drágább, hogy ezzel ellensúlyozzák az Apple által kivetett „adót”. Ez ugyan a Google és a Play Store esetében is hasonlóan működik, itt viszont komoly akadályozó tényezőt jelent, hogy az Apple nem engedélyezi az egyéb szoftverboltok használatát (ellentétben az Androiddal, amelyen például az Amazon saját boltja is igénybe vehető), arról nem is beszélve, hogy a mobilkütyük tengerentúli piacán ők a legnagyobb szereplők, hiszen az USA-ban az okostelefonok és táblák egyesített területének 58 százalékát uralják saját fejlesztéseikkel.

Ezzel kapcsolatban már a Microsoft részéről is nyilatkoztak, szerintük a mobilfizetési platformok piacán ma jóval hangsúlyosabb az egyeduralom, mint a Windows ezredforduló körüli helyzete esetében, és mivel akkor emiatt komoly vizsgálat indult a redmondi cég ellen, most éppen itt lenne az ideje egy hasonló eljárásnak.

Az európai bizottság eközben (egy héttel korábban) két vizsgálatot jelentett be a cég gyakorlata kapcsán, az egyikben az App Store kizárólagos használatára vonatkozó szabályok versenyellenes jellegét, a másikban pedig az Apple Pay használatát veszik közelebbről szemügyre.

Listázás a fórumban