Felére csökkenhet a nagy felbontású videók mérete

Felére csökkenhet a nagy felbontású videók mérete

2020. július 8. 09:16, Szerda
A megoldás közel három éven át tartó kutató- és fejlesztőmunka eredménye.

A Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézete (HHI) és számos nagy cég - köztük az Apple, az Ericsson, a Huawei, az Intel, a Microsoft, a Qualcomm és a Sony - szakemberei közösen alkották meg a H.266/Versatile Video Coding (VVC) nevű videoszabványt.

A VVC a korábbi szabványokhoz képest sokkal jobb tömörítést, ezáltal pedig jelentős mértékű, a H.265/High Efficiency Video Codinghoz (HEVC) képest akár 50 százalékos adatcsökkentést tesz lehetővé, miközben a képminőség gyakorlatilag változatlan marad. A kisebb adatmennyiségnek köszönhetően a felvételek átvitele is sokkal gyorsabban valósulhat meg és ez független attól, hogy SD-, nagy felbontású (HD) vagy akár 4K-, illetve 8K-műsorokról van-e szó. Az új szabvány teljes mértékben támogatja a High Dynamic Range Video funkciót és a nagy felbontású 360 fokos anyagok készítését, valamint az osztott képernyőtartalmak használatát.

A fejlesztésre rendkívül nagy szükség volt, hiszen napjainkban már a globális internetforgalom 80 százalékát a tömörített videoadatok teszik ki, s a VVC a jelenlegi legkorszerűbb és leghatékonyabb nemzetközi videokódolási szabvány. A HHI korábban a H.264/AVC és a H.265/HEVC elkészítésében is komoly szerepet játszott, s az a két szabványt pillanatnyilag több mint 10 milliárd végfelhasználói eszközön használják, továbbá a globálisan jelen lévő videobitek több mint 90 százalékát dolgozzák fel a felhasználók a segítségükkel.

A H.266/VVC elkészítésekor a kutatók arra összpontosítottak, hogy az alkalmazható legyen az ultra nagy felbontású felvételek létrehozására, valamint a 4K- és a 8K-anyagok streamelésére. Az adatcsökkentésnek köszönhetően az új szabvány komoly segítséget jelenthet a mobilhálózatokban való adatátvitel során. A H.265/HEVC használatakor egy 90 perces ultra nagy felbontású videó 10 gigabájt helyet foglalt, míg a H.266/VVC alkalmazása esetén csak 5 gigabájtot.

A szakértők egyúttal kidolgoztak egy egységes és átlátható licencmodellt is a tisztességes és diszkrimináció-mentes FRAND-elv alapján. Erre a célra megalapították a Media Coding Industry Forum (MC-IF) nevű szervezetet, amelynek a Fraunhofer Társaság mellett több mint 30 vállalat és szervezet a tagja. A H.266/VVC-t támogató chipek fejlesztése még folyamatban van. Dr. Thomas Schierl, a HHI videokódolási és gépi tanulási részlegvezetője azt közölte, hogy az első kompatibilis szoftver őszre készül el.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások