Koronavírusos betegeknek segíthet egy új alkalmazás

Koronavírusos betegeknek segíthet egy új alkalmazás

2020. augusztus 11. 22:40, Kedd
Egy angol startup programjával az érintett páciensek és a hozzátartozóik kapcsolatba léphetnek egymással.

A Visionable nevű vállalkozás a WiFi SPARK céggel közösen készítette el a Visionable Connect nevű szoftverét, amely a koronavírus-járvány miatt szükséges elkülönítések esetén segíthet a kapcsolattartásban.

Az alkalmazást eddig már sikeresen tesztelték a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) által működtetett hét kórházban. A program hasonlóan működik, mint a Skype vagy a Zoom, de a használatához nincs szükség sem regisztrációra, sem további letöltésekre. Mindez lehetővé teszi, hogy a páciensek, de akár az orvosok és az ápolók, illetve a hozzátartozók egyszerűen és hatékonyan kommunikálhassanak egymással.

Karen Percy, a Visionable illetékes vezetője kijelentette, hogy viszonylag gyorsan sikerült megalkotniuk a szoftvert a koronavírus-járványra adott válaszként. Az alapötlet az volt, hogy segítsenek azoknak, akik kórházban kerülnek és nem látogathatják őket a hozzátartozóik. A fejlesztés során a legfontosabb szempont az volt, hogy a megoldás egyszerűen használható legyen.

Ollie Morley, a projektben résztvevő egyik kórház IT-igazgatóhelyettese kiemelte, hogy az alkalmazásnak köszönhetően a vizuális és az audiokapcsolat sokkal intenzívebb, mint egy telefonkapcsolat esetében. Ezért az egyik rokon nagyon hálás volt nekik, amikor a haldokló édesapjától ilyen módon tudott elbúcsúzni. A programot már olyan pácienseknél is használták, akiket nem fertőzött meg a koronavírus, de nem hagyhatják el a kórházakat, emiatt pedig szociális elszigeteltségben vannak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások