Elkészült a világ legkisebb ultrahang­detektora

Elkészült a világ legkisebb ultrahang­detektora

2020. szeptember 20. 10:37, Vasárnap
Az eszköz minden korábbi hasonló megoldásnál kisebb, ráadásul azoknál hatékonyabb és olcsóbban állítható elő.

A Müncheni Helmholtz Központ és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) tudósai kifejlesztették a világ legkisebb ultrahangos detektorát, amely olyan miniatürizált optikai áramkörökön alapul, amelyeket egy szilíciumchip felületén helyeztek el. Az eszköz 100-szor kisebb, mint egy átlagos emberi hajszál és sokkal kisebb részleteket is megjeleníthetővé tesz. Ezáltal lehetséges az ultra magas felbontású képvisszaadás.

Rami Shnaiderman főfejlesztő kijelentette, hogy az új detektor kisebb egy vérsejtnél és soha nem alkalmaztak ennyire kis méretű berendezést az ultrahang mérésére. Vasilis Ntziachristos professzor, a kutatócsoport vezetője hozzátette, hogy az új megoldást hihetetlen mértékben sikerült miniatürizálni, körülbelül fél mikrométeres (0,0005 mm). A fejlesztés további előnye a viszonylagos olcsóság.

Ntziachristos rámutatott, hogy a detektort eredetileg azért alkották meg, hogy az optoakusztikai képvisszaadás teljesítményén javítsanak - ez az intézet és az egyetem központi kutatási területe. Mostanra azonban kiderült, hogy sokkal szélesebb körű felhasználási lehetőségeik keletkeztek a szenzorika és a képvisszaadás területén. A kutatócsoport elsősorban a klinikai diagnosztika és az alapvető orvosbiológiai kutatások területén való felhasználásban gondolkodott, de számos ipar tud profitálni az új technológiából. A jelentős mértékben javított felbontás ugyanis hasznosítható például az anyagok részleteinek megismerésére is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások