Változhat a brit adatvédelmi jog

Változhat a brit adatvédelmi jog

2020. szeptember 25. 08:32, Péntek
Az Európai Bizottság aggódik a várható módosítások miatt.

A testület komoly aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, vagyis a Brexit alapvetően változtathatja meg a szigetországi adatvédelmi rendszer bizonyos részeit és mindez negatívan hathat az európai uniós állampolgárok személyes információinak biztonságára, ha azok a fájlok a jövőben az Egyesült Királyságba kerülnek. Ezt bizottsági források erősítették meg a EURACTIV.com oldalnak.

A testület tagjai a következő hetekben meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az európai uniós adatok a Brexit után és az átmeneti időszakban biztonságban továbbíthatók lesznek-e Nagy-Britanniába vagy sem. Az ország jelenleg még tartja magát a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírásaihoz, ugyanakkor vannak olyan félelmek, hogy ez a helyzet 2020. december 31. után megváltozhat.

Amennyiben az Egyesült Királyság úgy döntene, hogy kevésbé szigorú adatvédelmi szabályokat alkalmaz a jövőben, akkor az európai uniós állampolgárok személyes információi veszélybe kerülhetnek és a mostaninál sokkal könnyebben továbbíthatják azokat például az Amerikai Egyesült Államokba. Az utóbbit erősítheti, hogy London és Washington tavaly októberben megkötött egy adattovábbítási egyezményt, amely a legsúlyosabb bűncselekmények leküzdésével kapcsolatos elektronikus információkhoz való hozzáférést biztosítja.

Szintén aggályos, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök az év elején világossá tette, hogy az Egyesült Királyság részben el akar majd térni a GDPR-től. A változások érintenék azt a részt, amely az adatvédelmi hatóságoknak az EU területére vonatkozó jogait érinti, valamint azt, amely alapján az adatvédelmi szabályokat megsértő cégekre akár a globális bevételeik 4 százalékát kitevő büntetést vagy 20 millió eurót büntetést is ki lehet szabni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások