A digitalizálás erősödésével csökken a svájci dolgozók elégedettsége

A digitalizálás erősödésével csökken a svájci dolgozók elégedettsége

2020. október 8. 16:31, Csütörtök
A folyamat egyáltalán nem csak pozitív következményekkel jár.

Az idei évi Svájci HR-Barométer elkészítésekor a szakemberek az alpesi ország társadalmának öregedését és a digitalizálás hatásait vizsgálták. A kutatók kimutatták, hogy minél digitálisabb egy adott munka, általában annál elégedetlenebbek az alkalmazottak.

A tudósok által megkérdezett emberek úgy vélték, hogy egy digitalizált munkavilágban az egyének saját felelőssége nagy szerepet játszik. A helyi munkaadók viszonylag nyitottan állnak az új technológiákhoz. A válaszolók 74 százaléka nyilatkozta azt, hogy a munkaadója szeret digitális megoldásokat alkalmazni, ez ugyanakkor nem csupán pozitív dolgokat hoz magával. A felhasználók 66 százaléka azt tapasztalta, hogy az önálló döntéshozatali jogai vagy lehetőségei a digitalizálás következtében jelentős mértékben mérséklődtek.

A megkérdezettek arról is beszámoltak, hogy a növekvő digitalizálással párhuzamosan erősödött az ellenőrzésük. A 46 százalékuk mondta azt, hogy blokkolták a hozzáférésüket bizonyos honlapokhoz, 22 százalékukat ellenőrizték a munkahelyi internetezés közben, 20 százalékukat pedig még a magánszférájában is korlátozták. Az eredményekből az is világossá vált, hogy annál kevésbé kötődnek a munkavállalók az adott munkahelyhez, minél nagyobb mértékben figyeli az meg őket elektronikus módon.

Az idei évre vonatkozó barométerből ismertté vált továbbá, hogy az idősekkel szembeni negatív sztereotípiák általában azt eredményezik, hogy érintettek az átlagosnál kevésbé bíznak a digitális képességeikben. Miközben a nyugdíjhoz közelítők is szeretik megszerezni a digitális átalakulásban való részvételhez szükséges kompetenciákat.

Listázás a fórumban