Fegyverszállításban segít a SpaceX

Fegyverszállításban segít a SpaceX

2020. november 1. 14:24, Vasárnap
Mégpedig egy új rakétával, amely 15-szörös gyorsulást ígér a repülőkhöz képest.

A hónap elején érdekes konferenciára került sor, amelyen a szállítási feladatokra koncentráló amerikai katonai illetékesek fejtették ki véleményüket az aktuális helyzetről, illetve a várható fejleményekről. Ezen az eseményen elhangzott, hogy szerződést írtak alá a SpaceX vezetésével, amelynek révén rakétákkal válhatják ki a meglévő szállítórepülőket.

A részletes beszámolók szerint a hivatalos cél a meglévő C-17 Globemaster repülőgépek kapacitásának biztosítása, azonban az eddiginél jóval nagyobb sebességen, amelyet csak és kizárólag rakétákkal tudunk elérni. Ennek érdekében állapodtak meg Elon Musk cégével az új eszköz kifejlesztéséről, amennyiben pedig a tervek szerint alakulnak a dolgok, jövőre már sor is kerülhet az első tesztekre, hogy ezt követően szolgálatba állítsák a platformot, amely a remények szerint a világ bármely pontjára nagyjából 1 órán belül leszállíthatja a legfeljebb 80 tonnát nyomó értékes rakományt – ezzel az amerikai fegyveres erők komoly előnyre tennének szert, legalábbis a globális reakcióidő terén.

A gyorsulásra vonatkozó fenti szám úgy jön ki, hogy a számítások szerint Florida és Afganisztán között jelenleg mintegy 15 órát tesz ki az említett szállítógépek repülési ideje, ugyanezen utat viszont a SpaceX rakétájával alig 1 óra alatt tudnák megtenni, vagyis a szükséges fegyverzet, felszerelés és utánpótlás jóval gyorsabban érhetne célba. A szerződés aláírása arra utal, hogy a céget nem tekintik biztonsági szempontból potenciálisan veszélyes szereplőnek, ami azért érdekes, mert Musk csapata egyre több szállal kötődik Kínához (lásd a sanghaji autógyár felépítése, a különböző leányvállalatok kínai bankokkal ápolt kapcsolatai, stb.) - ráadásul emellett további területeken is próbálkoznak az amerikai illetékesek, hogy meggyőzzék a vállalatot a szorosabb együttműködés előnyeiről.

Felmerült például itt a Starlink-hálózat katonai (navigációs) célokra való felhasználása, de az újonnan létrejött űrparancsnokság is több projekt miatt egyeztet velük, meglátjuk, ezekből mi valósul majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások