Egyszerűbbé válhat a gyógyszer­fejlesztés

Egyszerűbbé válhat a gyógyszer­fejlesztés

2021. január 18. 11:07, Hétfő
Tudósoknak sikerült a teljes folyamatot egyetlen chipen megvalósítaniuk.

Az új gyógyszerek megalkotása gyakran sok éven át tart és több milliárd eurós költségekkel jár. Ahelyett, hogy az eddig alkalmazott fejlesztési folyamatokat alkalmazták volna, a Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek keretében a gyógyszerfejlesztés összes szakaszát sikerült egyetlen chipen megvalósítani. Mindez lehetővé teszi az erőforrás-kímélő gyártást, valamint az új anyagok előállítását, elemzését és biológiai vizsgálatát. Ennek köszönhetően a folyamat minden korábbinál egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá vált.

A szakemberek üvegfelületeket használtak, amelyeket új funkciókkal ruháztak fel, így vált lehetővé az úgynevezett chemBIOS platform létrehozása. Egy ilyen platformon akár több ezer nanocsepp is elférhet, s mindegyikük különböző alap- és hatóanyagokat tartalmazhat, amelyek gyárthatók, elemezhetők és megvizsgálhatók.

Pavel Levkin, a KIT Biológiai és Vegyi Rendszerek Intézetének kutatója kiemelte, hogy az elemzési módszereket a kis mennyiségekhez optimalizálták. A kisebb erőforrás-felhasználás miatt a chemBIOS technológia fenntartható. Kollégája, Maximilian Benz hozzátette, hogy az, hogy számos munkaszakaszt egymással párhuzamosan lehet elvégezni, nagyon felgyorsította a teljes folyamatot. A szakemberek az eredményeiket megjelentették a Nature Communications oldalain is.

Listázás a fórumban