Hármas szintű automatizált autót dob piacra a Honda

Hármas szintű automatizált autót dob piacra a Honda

2020. november 21. 15:57, Szombat
Az új modell jövő tavasztól lesz elérhető Japánban.

A gyártó bejelentette, hogy egy a SAE Level 3 szintű automatizált gépkocsit dob piacra a szigetországban. Ez lesz az első olyan sorozatgyártásban készített közúti jármű, amely megfelel a szint előírásainak. A projekt azután vált lehetővé, hogy a japán közlekedési minisztérium megadta a konszernnek a szükséges engedélyeket.

Az átalakított Honda Legend típusú autók még jövő március vége előtt a boltokba kerülhetnek és azokat felszerelik többek között olyan fedélzeti rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy a dugókban önállóan haladjanak. Érdekesség, hogy a Honda felső kategóriás modellje Európában már évek óta nem kapható, de Japánban elérhető.

A SAE Level 3 szint szerinti automatizáltság biztosítja, hogy a vezetőnek ne kelljen folyamatosan ellenőriznie a közlekedési eseményeket és ehelyett más dolgokkal is foglalkozhat. Az automatikus sávtartó asszisztenst ugyanakkor csak olyan autópályaszerű utakon lehet aktiválni, amelyeken nincs gyalogos és kerékpáros forgalom. A funkció ráadásul csak legfeljebb 60 kilométer/órás sebesség mellett működik.

A feltételek között van, hogy a módosított Honda Legendek meggyőződjenek arról, hogy a sofőr képes-e automatizált üzemmódban ismét átvenni a kormányt. Minden ilyen és ehhez hasonló helyzetet rögzítenie kell a fedélzeti feketedoboznak és a gépkocsik hátulján fel kell ragasztani egy matricát, amelyből kiderül, hogy automatizált járműről van szó.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások