Elmaradt adókat követel Francia­ország az IT-óriásoktól

Elmaradt adókat követel Francia­ország az IT-óriásoktól

2020. november 27. 09:44, Péntek
A francia adóhivatal kiküldte az érintett informatikai cégeknek az első hivatalos felszólításokat.

A Francia Nemzetgyűlés tavaly áprilisban szavazta meg az IT-óriásokra vonatkozó digitális adót, amely minden olyan céget sújt, amelyek digitális tevékenységből származó éves bevétele legalább 750 millió euró, míg Franciaországban több mint 25 millió euró. A kiszabott adó 3 százalékos, az online szerzett reklámbevételekre vonatkozik és visszamenőlegesen, tavaly január elsejétől hatályos. Franciaország Washington nyomásgyakorlása ellenére is kitartott az új adónem mellett, s elérte, hogy az Amazon 202 millió euró, az Apple 500 millió euró, míg a Google 965 millió euró adót fizetett meg utólag.

Most a Financial Times arról tudósított, hogy a francia adóhivatal hivatalos leveleket küldött ki az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google számára. Az Amazon és a Facebook például olyan felszólításokat kapott, amelyek az idei évi adózásukra vonatkoztak. A francia pénzügyminisztérium képviselője azt nyilatkozta, hogy minden olyan vállalatot értesítettek, amelyekre a digitális adó hatálya kiterjed.

A lépés a következő hónapokban minden bizonnyal komoly feszültséget fog okozni Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok viszonyában. Az európai uniós tagállam azután lépett, hogy úgy ítélte meg, hogy minimálisra csökkent egy egységes európai digitális adó bevezetésének az esélye. A Financial Times rámutatott, hogy a tengerentúli választások csak minimális mértékben befolyásolhatják az amerikai álláspontot a kérdésben. Brian Jenn, az amerikai pénzügyminisztérium korábbi munkatársa úgy vélte, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök kormánya talán nem lesz annyira agresszív, ha az új büntetővámokkal való fenyegetésről lesz szó, de alkalmazhatja majd a már meglévő vámokat. Arra mindenesetre aligha lehet számítani, hogy Washington eltörli a francia digitális adó miatt bevezetett vámokat.

Listázás a fórumban