Új gépjármű elektronikai szabványok

Új gépjármű elektronikai szabványok

2001. január 26. 19:22, Péntek
[EDTN] Az AMI-C által most nyilvánosságra hozott szabványgyűjtemény az első lépést jelenti egy új, a nemzetközi autógyártó cégek által is elfogadott, autókban alkalmazott elektronikus interfész irányába.

Az Automotive Multimedia Interface Collaboration (AMI-C) elnevezésű szövetség most publikálta első gépjárművekbe szerelhető elektronikai eszközökre vonatkozó specifikációit, melyek már az AMI-C website-járól is elérhetőek. Az AMI-C specifikációit alkalmazva a különböző cégek sokkal egyszerűbben gyárthatnak majd olyan kompatibilitási problémáktól mentes, gépjárművekbe szerelhető elektronikus eszközöket, mint például mobiltelefonokat, kéziszámítógépeket, navigációs rendszereket, CD lejátszókat, LCD kijelzőket, digitális rádiókat, vagy akár MP3 lejátszókat.

Az AMI-C képviselői elmondták, hogy a most nyilvánosságra hozott specifikációk a jelenleg terevezési szakaszban lévő, és körülbelül 2004-2005 napvilágot látó gépjárművekben jutnak majd nagy szerephez. "Ezek a különböző specifikációkat tartalmazó dokumentumok olyan információkkal bírnak, melyekre a különböző cégek hosszabb távú stratégiai terveket is építhetnek. Az első AMI-C rendszerrel kompatibilis autók pedig a 2004-es évben gördülhetnek majd le a gyártószalagokról." - nyilatkozta Ralph Robinson, az AMI-C projekt egyik vezetője.

Az AMI-C tagjai büszkék arra, hogy ők lehettek az elsők, akik a gépjárművekben alkalmazott újfajta elektronikus eszközökre szabványosítást találtak ki. Jelenleg olyan autógyártással foglalkozó óriáscégek fogadták el az AMI-C által publikált specifikációkat, mint a Ford, a Fiat, a General Motors, a Honda, a Mitsubishi, a Nissan, a PSA/Peugeot-Citroen, a Renault, és a Toyota.

A bejelentéskor fontosnak tartották megemlíteni azt is, hogy a most közölt specifikációk egyelőre csak irányadó elveket tartalmaznak, így a szabványok majd még további pontosításra szorulnak a közeljövőben. A minden apró részletre kitérő szabványok a projekt második szakaszában, körülbelül 18-24 hónap múlva kerülnek majd nyilvánosságra. Az AMI-C kezdeményezés tagjai azonban már most elkezdhetik az új szabványoknak megfelelő elektronikus eszközök fejlesztését, így 2004-re már várhatóan kiforrott berendezések kapnak majd helyet az akkor piacra kerülő új autókban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások