Veszélybe kerülhet a mesterséges intelligencia európai szabályozása

Veszélybe kerülhet a mesterséges intelligencia európai szabályozása

2021. február 1. 17:08, Hétfő
A tervnek ugyanis új kihívásokkal kell szembesülnie.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egy új elektronikus kereskedelmi egyezményt akar kidolgozni. A megállapodással kapcsolatos egyeztetések 2019 óta zajlanak a WTO tagállamai között. A felek olyan globális szabályokat akarnak bevezetni, amelyek a jövőben könnyebbé tennék a globális elektronikus kereskedelmi tranzakciókat. Ugyanakkor az előzetes szöveggel kapcsolatban felmerültek olyan aggályok, amelyek a szerződést aláíró országoknak megtiltanák olyan törvények elfogadását, amelyek köteleznék a cégeket a szoftvereik forráskódjainak az elérhetővé tételére.

A Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) jelentése szerint számos európai uniós digitális politikai célkitűzés meghiúsulhat a WTO egyezményének az elfogadásával. Többek között ez a sors várhat a mesterséges intelligencia rendszerek külső auditálását előíró szabályokra is, amelyeket a Kereskedelmi Világszervezet tagállamai a megállapodásukban jelentős mértékben korlátoznának.

De a WTO szerződés a nagy online platformok működésével kapcsolatos előírásokat összefoglaló Digital Services Act (DSA) csomagban rögzített intézkedéseket is veszélyeztetheti. Sőt, a forráskódokra vonatkozó lehetséges cikkely nem csupán a számítógépes és gépi tanulási algoritmusokat védené, hanem a mesterséges intelligencia rendszerek interfészeit is, amelyek a külső átvizsgálásokhoz elengedhetetlenek.

Isabelle Buscke, a VZBV brüsszeli irodavezetője az állásfoglalásában arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság digitális politikai erőfeszítéseit nem szabad háttérbe szorítani a globális kereskedelmi egyezmény elkészítése miatt. Buscke hozzátette, hogy a WTO megállapodás nem akadályozhatja az algoritmusok szabályozását, már csak azért sem, mert a gazdaság és a társadalom alapvetően átalakul a mesterséges intelligencia miatt és ennek a folyamatnak a kezdetén vagyunk.

Az ipar képviselői, élükön a BSA-val és a Nemzetközi Kereskedelmi Kamarával (ICC), nyilatkozatot fogadtak el, amely liberális globális környezet megteremtését sürgette az adattovábbítások területén és óva intett attól, hogy bizonyos jogi esetekben az adatokat helyi szinten kezeljék. Victoria Espinel, a BSA elnöke és vezetője azt nyilatkozta, hogy a munkahelyek, az egészség, az oktatás és a jólét korábban nem tapasztalt mértékben függenek a digitális hálózatba kötöttségtől. Ezért arra szólította fel a kormányokat, hogy olyan WTO-kötelezettségeket lobbizzanak ki, amelyek támogatják a zökkenőmentes és biztonságos határokon átnyúló adatforgalmat.

2019 novemberében új szabályozást - konkrétan egy etikai kódexet - javasolt Vlagyimir Putyin orosz elnök, majd tavaly decemberben a Bosch is hasonló kódex kidolgozása mellett kampányolt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban