A Facebookot és a Twittert bírálta a Wikipédia alapítója

A Facebookot és a Twittert bírálta a Wikipédia alapítója

2021. február 26. 10:34, Péntek
A szakember a két céget a rossz technológiák közé sorolta.

Jimmy Wales, a Wikipédia létrehozója a DLD technológiai konferencián támadta a Facebookot és a Twittert. A szakember elmondta, hogy a jó és a rossz technológiát az különbözteti meg egymástól, hogy az adott oldal vagy platform lehetővé teszi-e a felhasználók számára, hogy mélységükben foglalkozzanak az egyes témákkal vagy éppen ellenkezőleg, arra motiválja őket, hogy felszínesek legyenek. Ilyen szempontból a számára jó technológia a Netflix, ahol jó dokumentumfilmek vannak és mélyen beleáshatja magát az ember akár az összetettebb, minőségi szórakoztatásba is. De szintén ide tartoznak a keresők, amelyek a kutatómunkákban segíthetnek és természetesen - minden hibája ellenére - a Wikipédia is.


Ugyanakkor Wales úgy vélte, hogy a rossz technológiák kategóriába tartozik két szolgáltatás, illetve óriáscég: az egyik a Facebook, míg a másik a Twitter. Ennek oka szerinte az, hogy egy lájk nem helyettesíthet soha egy normális emberi interakciót vagy kapcsolatot. Ez a két platform függővé teszi az embereket és ráveszi őket arra, hogy felszínesek legyenek. A háttérben az alkalmazott üzleti modell van, amely hirdetéseken alapul és a cél az, hogy a látogatók minél több időt töltsenek a portálokon. Olyan az egész, mintha az agyat ingerlő gyorsételek lennének: megehetők, de az emberi szervezetre károsak.

A megoldást szerinte a felhasználói fiókok törlése jelenti vagy legalább is az ott eltöltött idő csökkentése. Úgy véli, nyíltan kritizálni kell minden olyan szolgáltatást, mely az érzelmi kötődést helyezi előtérbe, mint például cicás képek lájkolása az instagrammon. Újra kívánja gondolni a közösségi platformok szerepét, és ez a WP Social, ahol nincsenek reklámok, szóval az eddig tőle megszokott, nonprofit üzleti modellt alkalmazza. Eddig félmillió felhasználójuk van, és számtalan fejlesztési ötletük.

Reid Hoffman, a LinkedIn alapítója és a PayPal, valamint az Apple korábbi munkatársa szerint a világháló jelenleg nagy átalakulásban van. A kezdeti korszakban az volt előtérben, hogy minden embert összekössenek és megteremtsék világszerte az információkhoz való hozzáférést, míg most már egyre inkább a társadalmi kohézió játszik központi szerepet. Mindez azt jelenti, hogy a különböző táborok, például az egyes politikai pártok támogatói által képviselt eltérő valóságokat és véleményeket össze lehessen kötni egymással. Ehhez már léteznek a szükséges technikák, tudományos kísérletek, jogi eljárások és felvilágosítást folytató bizottságok. Az egy más kérdés, hogy a felhasználók elfogadják-e és ha igen, mikor ezeket a törekvéseket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban