Jönnek a jetpack-katonák

Jönnek a jetpack-katonák

2021. április 1. 16:35, Csütörtök
Legalábbis ezt szeretné a DARPA, amely egyszerű kivitelt akar látni.

A sci-fi területéről ismert jetpack, vagyis a hátunkra szerelhető mini-turbina koncepciója jó ideje foglalkoztatja a mérnököket, eddig azonban nem sok megbízható, a hétköznapi életben is használható megoldást láthattunk. Nemrég egy érdekes tesztről olvashattunk, most viszont maga a DARPA akar valami ilyesmit látni, mégpedig a harcászat terén.

Az erre kijelölt kormányzati oldalon (System for Award Management) tették közzé az ügynökség felhívását, amelyben egy olyan platformot írnak le, amely könnyen, egyszerűen igénybe vehető, legyen szó városi harcról, vagy akár lakatlan területen való bevetésekről. Elsősorban magáncégek közreműködésére számítanak, az ő feladatuk lenne az úgynevezett Portable Personal Air Mobility System kialakítása, ezzel kapcsolatban azonban több fontos kritériumot is megfogalmaznak, hiszen a használat mellett a fejlesztési és gyártási költségek, a logisztika, valamint a konkrét technikai jellemzők terén is komoly elvárásaik vannak. Nagyon úgy néz ki, hogy számos különböző helyzetben szeretnék alkalmazni ezen fejlesztéseket, bár ettől még nyilván kissé messze vagyunk.


Ahogy említettük, mind városi harcban, mind pedig a lakott területekről távolabb alkalmaznák ezen platformokat, amelyekkel kapcsolatban nagyjából 5 kilométeres hatótávot, gyakorlatilag bárhonnan megvalósítható felszállást, valamint legfeljebb 10 percet igénybe vevő összeszerelést tartanak kívánatosnak. A jetpack-egységgel ellátott katonákat a szárazföldről, illetve a levegőből indítanák el, utóbbi esetben az ellenség háta mögé történő behatolást célozva meg, legalább ilyen fontos szempont azonban, hogy a rendszert nem ismerő egyének számára is gyorsan megtanulható legyen annak alkalmazása, ezt ugyanis időben és terjedelemben korlátozott kiképzéssel érnék el.

A Royal Navy is foglalkozik hasonló fejlesztések alkalmazásának gondolatával, ők már tesztelnek egy ilyen rendszert, a kaliforniai JetPack Aviation eközben egy olyan példányon dolgozik, amely 320 km-es sebességgel szállítana katonákat, legfeljebb 10 percen keresztül.

Listázás a fórumban