Nyílt forráskódú lett a Google Lyra

Nyílt forráskódú lett a Google Lyra

2021. április 9. 12:14, Péntek
A webes konszern elérhetővé tette az új audiokodeket.

A Google már februárban részleteket közölt a projektről, s nyilvánosságra hozta a Lyra hangfelvételeit és a más kodekekkel végzett összehasonlításokról készített videókat. Az óriáscég most a GitHub fejlesztői platformon - a matematikai funkciók egy részének kivételével - hozzáférhetővé tette az általa "forradalmian új audiokodeknek" nevezett Lyra forráskódját.

Az új fejlesztés rendkívül hatékony és a segítségével a beszéd akár 3 kbit/s-os bitrátával is kódolható. A szakemberek a Lyrát kifejezetten az ARM64 platformokra optimalizálták és többek között a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra épít. A kodeket teljes mértékben C++ programozási nyelvben írták, míg az alkalmazásprogramozási interfésze (API) lehetővé teszi mind a teljes fájlok, mind az egyes fájlcsomagok kódolását. A Lyra a beszéd feldolgozásakor különböző spektrogramokat használhat, amelyek figyelembe veszik az emberek természetes hallását. Azért, hogy ez a megvalósulhasson, a kodeket összesen 70 nyelv segítségével tanították be.

A Lyra számos szűrőt és átkonvertálási funkciót tartalmaz, amelyek elsősorban a jelek feldolgozásában segíthetnek és a jövőben hatékony kodek lehet a mobiltelefonálásban. A Lyrát támogató első kompatibilis alkalmazás már elérhető, miként a kodek a Google Duóval szintén használható.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban