Az EU betiltana bizonyos mesterséges intelligencia rendszereket

Az EU betiltana bizonyos mesterséges intelligencia rendszereket

2021. április 15. 15:08, Csütörtök
A szervezet elsősorban az ok nélküli ellenőrzésekhez használható megoldások ellen lépne fel.

A EURACTIV birtokába került tervezet alapján az Európai Bizottság megpróbál bizonyos olyan mesterséges intelligencia rendszereket betiltani, amelyek ok nélküli és minden embert egyformán érintő ellenőrzési intézkedésekhez használhatók fel. Ez része egy új szabályozásnak, amelyet a jövő héten mutathat be a testület.

Az Európai Unió leszögezte, hogy a jövőben is alkalmazni akar olyan módszereket, amelyek lehetővé teszik a természetes személyek ellenőrzését és követését a digitális vagy a fizikai környezetben, valamint a különböző forrásokból származó személyes adatok automatikus aggregációját és elemzését. Ugyanakkor tiltanák minden olyan megoldás használatát, amelyek az EU értékeivel ütközik és megsértik például az emberi jogokat, manipulálják az emberi viselkedést, valamint a biztonsági hibák megszerzésére megalkotott "prediktív mesterséges intelligencia rendszereket". Amennyiben egy cég a tilalom ellenére mégis ilyen megoldást használ, akkor pénzbüntetést kaphat, amely az éves bevételének a négy százalékát teheti ki vagy 20 millió euró lehet. A tervekről először a POLITICO számolt be.

A tervezet megtiltaná továbbá a Kínában bevezetett szabályokhoz hasonló módszerek integrálását a mesterséges intelligencia alkalmazásokba. Felmerült még egy Európai Mesterséges Intelligencia Bizottság létrehozása, amely az európai uniós tagországok egy-egy képviselőjéből, egy európai bizottsági tagból és az európai adatvédelmi biztosból állna. A testület feladat lenne az ajánlások megfogalmazása, valamint az állásfoglalások kiadása a tiltott praktikákkal és a mesterséges intelligencia területét érintő kérdésekkel kapcsolatban. Ezenkívül a bizottság állítaná össze és frissítené a magas kockázatú mesterséges intelligencia rendszerek listáját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások