A Facebooktól szivárog ki a legtöbb személyes adat

A Facebooktól szivárog ki a legtöbb személyes adat

2021. április 20. 09:54, Kedd
Előkelő helyen végzett a platform az adatlopások globális listáján, ami nem jó jel.

A múlt hónapban még az szerepelt a hírekben, hogy az üzleti gyakorlata miatt perelték be a céget, emellett azonban számos másik ügy kapcsán is gyülekeztek a felhők a Facebook felett, ahogy egyre többen fordultak a portál, illetve a közösségi média ellen. Most a személyes adatok szivárgása, azok eltulajdonítása kapcsán állítottak össze egy érdekes listát, amelyen a népszerű oldal az első helyen végzett.

Az Intact nevű szoftvercég tette közzé a napokban az általuk összeállított felsorolást, amelyben azok szolgáltatásokat vették sorra, amelyek a legtöbb személyes adatot szivárogtatták ki. A pontosság kedvéért rögtön le kell szögeznünk, hogy senki nem lát szándékosságot ezen tény mögött, itt inkább arról van szó, hogy ezen platformok számítottak a legnépszerűbb (és egyben a legsebezhetőbb) célpontnak, tehát mindenképpen van felelősségük a történtekért, viszont összefonódásról nem beszélhetünk. A globális listát a nyilvánosan elérhető adatok alapján állították össze, eszerint a Facebook vezeti a rangsort, mégpedig több mint 864 millió személyes adat elvesztésével, ami az elmúlt 16 évre vonatkozik, tehát egy meglehetősen hosszú periódust vizsgáltak meg.

A második helyen a Marriott International végzett, amely 505 millió adatot szivárogtatott ki, az amerikai illetőségű hotellánc tehát szintén kiemelt célpont volt, érthető okokból. A harmadik a MongoDB nevű adatbázis-platform lett, ők számos másik céget szolgálnak ki, klienseik között pedig olyan neveket találunk, mint a Bosch, a Cisco, a Pfizer, a Coinbase, az eBay, az IBM, az Orange, a The Gap, az Uber, vagy akár az amerikai Immigration and Customs Enforcement ügynökség (ICE). Esetükben 477 millió adatot loptak el a különböző támadók, ezt pedig egy nagyobb szakadék követi, hiszen a negyedik helyre kerülő AOL „mindössze” 92 millió személyes adatot hagyott el. Az ötödik a JP Morgan Chase, náluk egy 78 millió feletti számot regisztráltak, ami szintén nagyon veszélyes, hiszen egy méretes bankról van szó.

A nagyobb támadások kapcsán 2011 volt a legrosszabb év, ezt 2013, illetve 2019 követi a sorban – a leggyakoribb esetekben hackelés, valamilyen biztonsági sebezhetőség, illetve elhagyott adattároló volt a felelős.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban