Új szinten az amerikai-kínai konfliktus

Új szinten az amerikai-kínai konfliktus

2021. június 17. 23:48, Csütörtök
Peking új módon büntetné az USA mellé álló cégeket.

Kínában egy olyan új törvényt fogadtak el, amelynek a segítségével a külföldi társaságokat arra kényszerítenék, hogy válasszanak az ázsiai ország és a világ többi része között. A legtöbb helyi kirendeltséggel vagy leányvállalattal rendelkező cég még csak nem is tudja, hogy milyen változások jönnek a közeljövőben és mennyire veszélyessé válik a számukra a helyzet. A jogszabály összesen 16 cikkelyt tartalmaz és a 12. kimondja, hogy egy külföldi vállalkozás nem ítélheti el a Kínában megvalósított emberi jogi jogsértéseket. Azt a céget pedig, amelyik támogatja az Amerikai Egyesült Államok Kína elleni szankcióit egyszerűen bíróság elé állítják és megbüntetik.

Wang Jiangyu, a Hongkongi Egyetem jogi professzora kijelentette, hogy korábban Kínának nem volt sem gazdasági hatalma, sem politikai akarata arra, hogy legális eszközökkel lépjen fel az amerikai szankciókkal szemben. Most viszont mind a kettő rendelkezésre áll. A legjobb lehetőség az együttműködés lenne, de arra az USA nem hajlandó. Így marad a második legjobb opció: a megtorlás.

S hogy mindez miként nézhet majd ki a gyakorlatban? Tian Feilong, a pekingi Beihang Egyetem jogtudományi professzora, a törvény egyik kidolgozója szerint a Huawei simán beperelheti a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) tajvani gyártót gazdasági veszteségek okozása miatt. Amennyiben a TSMC veszít a bíróság előtt, akkor el kell döntenie, hogy az amerikai szankciókat vagy a kínai szankcióellenes jogszabályt tartja-e a tiszteletben a jövőben.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új törvény mennyire érinti majd az európai társaságokat. Az Infineonnak például a bevétele körülbelül 40 százaléka származik Kínából. Az amerikai befektetők számára augusztus 2. lesz a tesztidőpont, onnantól ugyanis nem kereskedhetnek majd a kínai vállalatok értékpapírjaival. Az ázsiai ország külügyminisztériumának egyik szóvivője ugyanakkor leszögezte, hogy üdvözlik a külföldi vállalkozásokat és támogatják azokat a helyi üzletkötésekben, továbbá megvédik az érdekeiket és a jogaikat a kínai törvényekkel összhangban. A lényeg az, hogy Kína egyre jobban kitárja a kapuit a világra.

Listázás a fórumban