Napelemes fóliával tölthető fel számos eszköz

Napelemes fóliával tölthető fel számos eszköz

2021. június 17. 09:39, Csütörtök
Egy új fejlesztés feleslegessé teszi az elektromos készülékek hagyományos feltöltését.

Giovanni Fili és Henrik Lindström, az EXEGER Sweden AB alapítói megalkottak egy napelemes fóliát, amelynek a segítségével feltölthetők a fejhallgatók és a távirányítók. Az első kapcsolódó termékek hamarosan megjelenhetnek a piacon.

Fili a vállalat első embere, míg Lindström a fejlesztési vezetője. A két üzletember úgy vélte, hogy a fejlesztésük alapvetően megváltoztathatja az emberek mobileszközökkel kapcsolatos életét. Ahogy Fili fogalmazott, a hagyományos készülékfeltöltés innentől a múlté. A Powerfoyle nevű napelemes fólia energiaforrásként szolgálhat a fejhallgatók, a sisakok, a kerékpárokon lévő lámpák és számos más otthoni elektronikai eszköz számára. Mindegyik napelem egy fényelnyelő réteget tartalmaz, amelyek a fényt elektromossággá alakítják át. Lindström elmondta, hogy mindegyik napelemben van egy napkollektor, amely felfogja a fényelnyelő rétegtől érkező áramot.

A napkollektorok általában a napelemek előoldalán találhatók és ezáltal beárnyékolják azokat. Az EXEGER munkatársai viszont a napkollektorokat a napelemek hátoldalára helyezték. Az új technológia segítségével lehetséges volt egy másik, jobb anyagot találni a fényelnyelő réteghez. Az új anyag nanorészecskékből áll, más részletet viszont a szakemberek nem akartak róla elárulni. Fili hangsúlyozta, hogy a kifejlesztett napelem ezenkívül rendkívül rugalmas és ezerszer jobban vezeti az áramot, mint a hagyományos társai. Az újszerű, nagyon vékony napelemek ráadásul olcsóbbak a többi modellnél és akkor is termelnek áramot, ha egyes részeik árnyékban vannak.

A fejlesztők szerint az újszerű napelemeknek milliárdos piacuk lehet, mert napjainkban több milliárd embernek vannak feltölthető eszközei, általában több is. Amennyiben ezekbe a készülékbe integrálhatók a napelemek, akkor a töltési folyamat a múlté lehet. Fili rámutatott, hogy miért kellene egy távirányítóban állandóan elemeket cserélni, ha a szoba fényénél is feltölthető a működéséhez szükséges energiával?

Az első kompatibilis termék az Urbanista nevű svéd márka új fejhallgatója lesz, amelynek a fejpántjába építették be a napelemet. Miután a napelem olcsón előállítható, így a fejhallgató bevezető ára 199 euró lesz. Az év végéig pedig további négy készülék fog érkezni, az egyik egy kerékpáros sisak lesz. Fili közölte, hogy tucatnyi céggel tárgyalnak és a céljuk az, hogy 2030-ig egymilliárd ember használja a napelemeikkel kiegészített eszközöket. Az ambíciózus tervre számos befektető felfigyelt, köztük a SoftBank is, amely már megszerezte a svéd vállalat tulajdonrészének a 4,3 százalékát. Emellett az AMF svéd nyugdíjalap és a Fortum finn energiakonszern is a résztulajdonosok közé tartoznak. A legnagyobb részvényes Fili, aki a tulajdonrész körülbelül 9 százalékát birtokolja. Lindström szintén résztulajdonos.

A Redeye elemzői úttörő technológiáról beszélnek, amely nagy globális növekedési potenciállal rendelkezik. Az EXEGER egy hónappal ezelőtt 38 millió amerikai dollárt szerzett a svéd bankoktól és az EIF európai befektetési alaptól azért, hogy fel tudjon építeni egy második napelemgyárat Stockholmban. Jelenleg a két vezető 190 dolgozóval közösen a stockholmi Királyi Műszaki Egyetem (KTH) egyik csarnokában tevékenykedik. Lindström megerősítette, hogy az elkészített napelemek színe, formája és felületi struktúrája könnyen a felhasználói igényekhez igazítható. A második üzem 2023-ig készülhet el és Fili szerint az lehet Európa legnagyobb napelemgyára. Emellett szóba kerülhet a tőzsdei megjelenés, de erről két év múlva születhet döntés, ha már az új üzem is termelni fog.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban