Az évtized közepére kerül előnybe az 5G

Az évtized közepére kerül előnybe az 5G

2021. augusztus 23. 08:18, Hétfő
Addigra az eladott telefonok fele lesz ilyen készülék, ám a régiók közötti különbségek megmaradnak.

Az okostelefonok piacának aktuális helyzetéről, a gyártók közötti verseny alakulásáról, valamint a kirajzolódó trendekről mi is folyamatosan beszámolunk, nem is olyan régen például arról írtunk, hogy a 6 hüvelykes megoldások visznek mindent. Most az ötödik generációs elérést támogató példányok elterjedésével kapcsolatban látott napvilágot egy friss előrejelzés, amely 2025-öt emeli ki fontos fordulópontként.

A Juniper Research által kiadott részletes anyagban arról olvashatunk, hogy míg az idei évben nagyjából 108 milliárd dolláros bevétel származik majd az 5G-telefonokból, addig ez az évtized közepére 337 milliárd dollárra emelkedik. Ezzel az újonnan eladott készülékek fele lesz ilyen megoldás, pontosabban a gyártók által beszedett pénz fele származik majd ilyen típusokból, a fenti trendre támaszkodó piaci szereplők közül viszont azok tudnak majd igazán komoly előnyre szert tenni, amelyek saját készülékeiken nagy sávszélességet, valamint alacsony késleltetést lehetővé tévő rádiókat alkalmaznak majd, erre lesz ugyanis szükség a felhő-platformok kényelmes igénybe vételéhez.

Fontos eltérés lesz a fejlett és a fejlődő régiók között, hogy a vásárlói igények másként alakulnak majd – ahogy azt eddig is megszokhattuk. Előbbi területeken többek között az Apple nem éppen kedvező árú készülékei révén terjed majd az 5G, viszont a javítás jogával kapcsolatos amerikai és európai szabályok révén a felhasználók nagyobb része dönthet majd a meglévő készülékek javítása mellett, ami lassíthatja az eladások növekedését – mégis, az évtized közepére az 5G-telefonokból származó bevétel 40 százaléka jöhet majd ezen két területről. A fejlődő régiókban ehelyett a kifejezetten olcsó 5G-készülékek révén léphetünk majd előre, amit az tenne lehetővé, hogy 2025-re az androidos telefonok ára nagyjából 65 százalékkal lesz majd az iPhone-típusok szintje alatt.

Az eltérés tehát megmarad, viszont a kevésbé fejlett országok lakossága az olcsóbb telefonok révén zárkózhat fel, felgyorsítva ezzel az ötödik generációs technológia elterjedését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások