Néhány éven belül távozhat az Apple vezetője

Néhány éven belül távozhat az Apple vezetője

2021. szeptember 3. 15:17, Péntek
Tim Cook minden bizonnyal egy utolsó nagy termékbejelentésre készül.

A menedzser már Steve Jobs társalapító súlyos betegsége idején is vezette a kaliforniai céget, de hivatalosan csak 2011. augusztus 24-én nevezték ki az Apple vezérigazgatójának. Cook áprilisban valószínűtlennek nevezte, hogy még tíz évig betöltse a pozícióját, annak ellenére, hogy nagyszerűen érzi magát abban és jelenleg nincs konkrét időpont kijelölve a távozására. Mark Gurman, a Bloomberg jól értesült szerkesztője már tavaly év végén olyan információ birtokába jutott, hogy a társaság az üzletember lehetséges utódját és a vezetők új generációját keresi, akik a jövőben a különböző pozíciókat betölthetik.

Gurman most kifejtette, hogy a menedzser az elmúlt időszakban számos munkatársának elmondta, hogy lassan felkészül a cégtől való távozásra és az elektromos autó megjelenését már nem fogja felügyelni. A szerkesztő közölte, hogy az Apple berkeiben az a vélemény terjed, hogy a vezérigazgató már csak egy nagy új termékkategóriát jelent majd be és az a kiterjesztett valóság szemüvegeké lesz.

Az első modellt jövőre bemutathatja a vállalat és vegyes (kevert) valóság szemüveg lesz. Azt követheti néhány éven belül az igazi kiterjesztett valóság készülék, és annak bemutatása után távozhat Cook. Gurman annak időpontját legkorábban 2025-re, legkésőbb 2028-ra tette.

Bár a menedzser korántsem olyan karizmatikus vezető, mint amilyen egykor Steve Jobs volt, de pénzügyi szempontból rendkívül jó munkát végzett. Az Apple az ő irányításával lett 2018-ban a világ első olyan tőzsdén bejegyzett cége, amelynek az értéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt. 2019-ben az értéke már 2000 milliárd dollár volt, míg jelenleg közel 2500 milliárd dollár. Ez hétszer nagyobb a hivatalba lépésekor regisztrált értéknél. Az ő nevéhez fűződik a viselhető termékek, például az Apple Watch és az AirPods bevezetése. A lecke tehát fel lesz adva az utód számára - bárkit is nevezzenek majd ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban