Űrállomást építene fel a Blue Origin

Űrállomást építene fel a Blue Origin

2021. október 31. 09:51, Vasárnap
Partnerükkel közösen valósítanák meg a projektet, amely elsősorban vállalatokat szolgálna ki.

Jeff Bezos cége legutóbb azzal szerepelt lapunk hasábjain, hogy segítségükkel már Kirk kapitány is megjárta az űrt, William Shatner rövid utazását pedig milliók kísérték figyelemmel. Most egy partnerükkel közösen jelentették be az újabb tervet, amely jóval bonyolultabb és ambiciózusabb, mint az eddigiek.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a Blue Origin és a Sierra Space közösen építenének fel egy teljesen magánkézben lévő űrállomást, amely elsősorban azon vállalatok (és üzletemberek) igényeit elégítené ki, akik a magasból, orbitális pályán intéznék ügyeiket, illetve kapcsolódnának ki. Az érdekes elképzelés minden részletét tekintve megkerüli a területen jelenlévő, azt eddig uraló óriásokat, bár azért néhány jól ismert név (így például a Boeing) itt is felbukkan az együttműködők listáján – ezek mellett azonban a Redwire Space, a Genesis Engineering Solutions, valamint az Arizonai Egyetem jelenik meg a partnerek között. Állításuk szerint az állomás versenyképes ajánlatot nyújtana mindazoknak, akik kutatási, üzleti, vagy akár valamilyen nemzetközi célból utaznának az űrbe, bár az még egyelőre nem világos, hogy ez mit jelent, hiszen a meglévő kínálatban nem igazán akadunk rivális ajánlatra.

Ha minden jól megy, az évtized második felére készülne el az űrállomás, amelyet menetrend szerinti járatok szolgálnának ki, így különféle vonzó ajánlatok és lehetőségek állnának a helyszínen rendelkezésünkre. Ezek pontos jellegét még szintén nem részletezték, nem kizárt azonban, hogy az üzleti mellett a szórakoztatói jelleg is megjelenik majd az ajánlatban, ehhez azonban először a megfelelő pályára kellene eljuttatniuk valamilyen eszközt – ahogy azt a kritikusok rögtön meg is jegyzik, a cég egyelőre még nem jutott el idáig. A kizárólag vertikális pályán mozgó, az űrben alig néhány percet eltöltő New Shepard erre nem lesz elég, vagyis újabb, nagyobb rakétákat és kapszulákat kell majd kifejleszteniük és sikeresen letesztelniük.

Amennyiben Bezos elképzelése valóra válik, ez megadhatja a mintát a jövőben megjelenő további, hasonló projektek számára, ahogy lassan valóban belakjuk a hozzánk közelebbi, űrbéli területeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások