Az űrben hozhat létre üzemeket a SpaceForge

Az űrben hozhat létre üzemeket a SpaceForge

2021. december 21. 15:33, Kedd
A brit vállalat műholdak segítségével valósítaná meg a gyártást.

A The Guardian írta meg, hogy a tavaly alapított SpaceForge nevű brit cég a következő esztendő végétől műholdakat akar felbocsátani, hogy a mikrogravitációban állítson elő különböző ötvözeteket, félvezetőket és gyógyszereket.

Josh Western, a társaság alapítója elmondta, hogy a módszer előnye többek között az, hogy az űrben gyakorlatilag nincs gravitáció, amely az anyagok ötvözésére zavaróan hatna, tiszta vákuum van és nincs légszennyezettség. A menedzser hozzátette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) elvégzett kísérletek megmutatták az űrben való gyártás előnyeit. A SpaceForge alapítója példaként hozta fel a fluoridos üvegszál készítését, amelynél megfigyelhető volt, hogy amíg az űrben gyártott vezetékek kristálytiszta átvitelt tettek lehetővé, addig a Földön előállítottak esetében nem ez volt a helyzet. A ForgeStar nevű műholdgyárakban ezek az anyagok zökkenőmentesen elkészíthetők. Az újrahasznosítható műholdak, amelyek körülbelül sütő méretűek, mintegy 48 kilométeres magasságban fognak üzemelni. A ForgeStar-űrhajók 1-6 hónapig lesznek az űrben, miközben robotrendszerek gyártják majd a fedélzetükön a különböző anyagokat és gyógyszereket.

A vállalkozást a brit űrügynökség és az Európai Űrügynökség is támogatja, valamint a héten várhatóan további 7,5 millió fontos tőkeinjekciót is fog kapni. A pénz nemzetközi befektetőktől érkezik majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások