AI tervezi az nVidia új chipjeit

AI tervezi az nVidia új chipjeit

2022. április 21. 10:29, Csütörtök
Ezzel nemcsak a munkaerőt, de rengeteg időt is megspórolnak, bár még szükség van emberekre.

Az nVidia kapcsán többnyire a cég grafikus kártyáiról, azok pontos részleteiről számolunk be, legutóbb például arról írtunk, hogy az RTX 3080 legyűrte riválisát. A vállalat több másik területen is jelen van, a mesterséges intelligencia ezek egyike, most pedig e kettőt ötvözik, amely komoly előnyöket kínál számukra.

Egy külsős lap adott hírt a napokban a hosszabb interjúról, amelyet a kutatási részlegért felelős alelnökkel készítettek. Ebben többek között kitértek az új, jövőben megjelenő grafikus vezérlők tervezésére, annak részleteire is, a cégvezető pedig elmondta, hogy ezen a téren már szintén bevetik az AI-t, amely több komoly előrelépéssel kecsegtet. Megtudtuk például, hogy az NVCell névre keresztelt technológiával alaposan felgyorsul és egyben leegyszerűsödik a folyamat, hiszen a gépi tanulás alkalmazásával a szükséges cellák mintegy 92 százaléka már a meglévő GPU-k bevetésével megtervezhető, alig van tehát szükség emberi beavatkozásra, közreműködésre.

A mellékelt számokból az rajzolódik ki, hogy a cég méretes összeget spórol a munkaerőn és a teljes folyamaton, mivel mindössze 2 grafikus vezérlő erejének bevetésével alig néhány nap alatt elvégzik azt a munkát, ami eddig 10 embernek csaknem egy teljes évet vett igénybe. Ezzel alakul ki a cellák fent említett magas aránya, azok 92 százaléka, a maradék 8 százalékon pedig már a munkatársak dolgozhatnak, véglegesítve a GPU kialakítását, tovább optimalizálva a végeredményt, bár ebben az AI is jelentős mértékben szerepet vállal, hiszen ez is kiküszöbölheti az emberek által vétett hibákat.

Az elkövetkező években tehát arra számíthatunk, hogy már nagyrészt a mesterséges intelligencia által tervezett chipeket dobnak piacra, ahogy azt a Google és több másik cég is tervezi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások