Az online platformoknak is viselniük kell a távközlési hálózatok költségeit

Az online platformoknak is viselniük kell a távközlési hálózatok költségeit

2022. május 10. 11:52, Kedd
Az optikai kábelekre váltás és az 5G finanszírozása lehetetlen nélkülük, az Európai Bizottság mindenképpen lépni akar a kérdésben.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa a Les Echos francia újságnak adott interjújában bejelentette, hogy az Európai Bizottság még az év vége előtt bemutatja azt a törvénytervezetét, amelynek célja annak elérése lesz, hogy a hatalmas adatátvitelt igénylő oldalak is hozzájáruljanak a telekommunikációs hálózatok üzemeltetési költségeihez. A politikus szerint a 20 éve létező előírások már nem időszerűek.

Nemrég megjelent egy tanulmány, amelynek készítői úgy becsülték, hogy a különböző videóanyagokat kínáló portálok évente 36-40 milliárd dollár költséget okoznak a távközlési vállalatoknak. A platformok egy 2018-as anyagukban úgy reagáltak, hogy az online szolgáltatásokat kínáló cégek egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá az internet-infrastruktúra kiépítéséhez, többek között a nagy számítógép-központok kiépítésével. Emellett a Facebook és a Google számos nagy tenger alatti kábel építésébe fektetett be.

Christian Borggreen, a CCIA technológiai szövetség alelnöke rámutatott, hogy amit a telekommunikációs társaságok követelnek az olyan lenne, mint ha az energiaellátók megpróbálnának plusz díjakat felszámítani az eszközgyártóknak például a mosógépek energiafogyasztásáért, miközben a fogyasztók fizetnek a felhasznált energiamennyiségért. A távközlési cégek szabályozott mechanizmust javasoltak, de kérdéses többek között, hogy mit tartanának "arányos kártérítésnek" vagy hozzájárulásnak. Tisztázatlan az is, hogy az Európai Bizottság hogyan akarja biztosítani, hogy a többletbevételek a telekommunikációs infrastruktúrák bővítésébe és kiépítésébe kerüljenek ahelyett, hogy a pénzek az üzemeltetők zsebébe folynának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások