Álvideó segíthet megoldani egy holland gyilkosságot

Álvideó segíthet megoldani egy holland gyilkosságot

2022. május 31. 10:37, Kedd
Először használnak pozitív célokra egy módosított tartalmat.

A holland rendőrség - a világon először - egy mesterséges intelligencia által létrehozott videó segítségével keresi egy közel 20 évvel ezelőtt lelőtt 13 éves fiú gyilkosát. A hatóság a fiú digitális másolatát alkalmazta, hátha így jobban sikerül empátiát gerjeszteni. A 2003-ban Rotterdamban meggyilkolt Sedar Soarest ábrázoló tartalom a helyi televíziókban volt látható és maga a fiú digitális mása kért benne segítséget. Daan Annegarn rendőrségi szakértő közölte, hogy ez világpremier volt.

Az ügyben a nyomozóknak kizárólag egy fotó állt rendelkezésre Sedarról, ezért nagyon komoly kihívást jelentett a számukra, hogy elkészítsék a digitális filmet. Az alkotásban a fiú egy focipályán edzőruhában látható ahogy labdával a kezében elhalad a családtagjai, a barátai, a tanárai és az edzői díszsorfala között. A testvére, Janet azt mondta a filmben, hogy profi futballista akart lenni, de az álom szertefoszlott és azért keltették életre ilyen formában, hogy végre kiderüljön az igazság. Az áldozat és a testvére közösen azt mondják a nézőknek, hogy ha többet tudnak a gyilkosságról, akkor beszéljenek.


Sedart 2003 telén lőtték le Rotterdamban. A rendőrségnek éveken át az volt a meggyőződése, hogy egy dühös autós volt az elkövető, mert a fiú és a barátai hógolyókkal dobálták egy hídról a gépkocsikat. Most viszont úgy vélik, hogy egy vétlen áldozat volt, egy alvilági ügylet során eltévedt golyó találta el. Annegarn hangsúlyozta, hogy az anyagot a családdal közösen készítették el és meggyőződésük, hogy a bűnözők egy részét is megérintheti. Tanúk, de akár az elkövető is jelentkezhetnek.

A videó elkészítéséhez egy Sedarra nagyon hasonlító, magas és vékony színészt kértek fel, hgoy sétáljon el a meggyilkolt fiú szerettei között, majd az arcát módosították a végeredményhez. Az eseményen a húsz évvel ezelőtti temetés óta most először jöttek össze a rokonok, barátok (most már 30 évesen), míg Sedar 13 éves maradt. Ennek szükségessége, a régi sebek felszakítása ébresztette a nyomozókban a legnagyobb kétséget, miszerint érdemes-e felszítani a gyászt a rokonokban? De meggyőződésük, hogy egy ilyen videó - a 40 ezer eurós jutalom mellett - a bűnözők szívét is képes meghatni, és választ kapnak az őket érdeklő kérdésekre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások