Musk: jövőre jönnek az önvezető autók

Musk: jövőre jönnek az önvezető autók

2022. május 30. 08:37, Hétfő
A Tesla első embere szerint egy éven belül megvalósulhat a teljes önvezetés.

Elon Musk cége folyamatosan szerepel híreinkben, a napokban például arról számoltunk be, hogy a Tesla további európai országokban nyitja meg saját töltői egy részét az alternatív megoldások előtt, ezzel járulva hozzá az elektromos autók elterjedéséhez. A cégvezető most a szoftveres fejlesztések kapcsán tett érdekes kijelentést, bár ezen a téren korábban már többször tévedett.

A május közepén elérhetővé tett rövid Twitter-bejegyzésben arról olvashattunk, hogy Musk rövid ideig Brazíliában tartózkodik majd, hogy méltó módon ünnepelje meg a Starlink-hálózat folyamatos bővülését, ez teszi ugyanis lehetővé mintegy 19 ezer vidéki brazil iskola bevonását az internet online világába. A látogatás során Bolsonaro elnökkel is létrejött a találkozó, ennek során pedig kiemelték, hogy nagyon fontos szempont a nagyvárosoktól távol eső régiók bekötése, ezzel hozzájárulnak az ország további fejlődéséhez, az elnök pedig megerősítette, hogy törekednek a szorosabb partneri kapcsolat kialakítására. Musk a maga részéről eközben az önvezető autókról is említést tett, kihangsúlyozva, hogy a teljes önállóság akár már egy éven belül, vagyis 2023 közepére elérhető.

Érdemes mindenképpen megemlékezni arról, hogy a cégvezető eredetileg még 2015 során beszélt erről, akkor pedig alig 2 éves időtartamon belül látta megvalósíthatónak a nagyon ambiciózus célkitűzést. Ebből persze nem lett semmi, bár a cég az azóta eltelt időszakban mindenképpen komoly előrelépést ért el az önvezetés terén, a Full Self-Driving Beta legutóbbi verziója pedig további újításokkal és optimalizációval kecsegtet, ami jó hír az autósoknak. Mindez persze komoly fejfájást okoz a szabályozók oldalán, erősen kérdéses, hogy mikor és mennyiben engedélyezik majd az egyes országokban ezen funkció korlátlan alkalmazását, viszont először a kisebb-nagyobb malőröket kell kiküszöbölni, megvalósítva a kellően biztonságos közlekedést.

A cég saját robottaxin is dolgozik, ez a jelek szerint egy teljesen új modell lenne, a megjelenés pedig igencsak sürgető számukra, hiszen a Volkswagen is jelezte érdeklődését a terület iránt – 2024-re jönne el a debütálás, meglátjuk mi lesz ezen tervekből.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások