Vegyes érzelmeket keltett az Xbox / Bethesda konferencia

Vegyes érzelmeket keltett az Xbox / Bethesda konferencia

2022. június 12. 23:55, Vasárnap
Az esti Xbox/ Bethesda konferencián a cég a következő 12 hónapban megjelenő játékait mutatta be, de sajnos nem volt olyan lehengerlő, mint a tavalyi.

Lezajlott a hivatalosan Xbox & Bethesda Showcase 2022 nevet kapott rendezvény, melytől nagyon sokat vártak a rajongók. Mentek is bőven a találgatások azzal kapcsolatban, hogy miket is láthatunk majd és persze a tavalyihoz hasonló színvonalú show volt az alapelvárás. Nos, a 95 perc elég töményre sikeredett, nem volt megállás a trailerek között, de ugyanakkor mégsem lehet mindenki teljesen elégedett.

Kezdésnek rögtön egy elég megosztó játékot mutattak be, a Redfallt, mely sajnos nem tűnik elég érdekesnek és tartalmasnak ahhoz, hogy átálljunk rá a Back 4 Blood-ról. Vámpírok illetve vámpíroknak készülő emberek az ellenfeleink.

Egy régen várt játék is bemutatkozott. A Hollow Knight: Silksong eredetileg DLC-nek indult a 2017-ben megjelent Hollow Knight-hoz, ám a fejlesztők végül felduzzasztották azt egy teljes értékű folytatáshoz. Megjelenési dátum nincs, szóval még várni kell a premierre. A High on Life szintén kap egy külön kis hírt, így itt nem is foglalkoznánk vele - kellően őrültnek tűnik ahhoz, hogy érdekes legyen.


Ezután jött egy érdekesebb hír, a Riot Games játékait bevonták a Game Pass-ba. Rögtön az összes Riot-játék elérhető lesz (League of Legends, League of Legends: Wild Rift, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics, Valorant).

A következő pár játék (A Plague Tale: Requiem, Forza Motorsport, Microsoft Flight Simulator és Overwatch 2) külön figyelmet kapnak, így jöjjön az Ara: History Untold, mely egy Civilization - Crusader Kings elegynek tűnik és mint ilyen, egészen érdekes is lehet a végeredmény. A játék már félkész állapotában kipróbálható, szóval érdemes tenni vele egy kört.


A Bethesda vette át a szót és rögtön két, bejáratott de elég sok kritikával illetett játékához hozott frissítéseket ismertetett. A The Elder Scrolls Online: High Isle egy eddig sosem látott területre viszi el a játékosokat, míg a Fallout 76: The Pitt a méltán népszerűtlen RPG-hez hoz el egy új kiegészítőt.


Az ARK 2 és a Scorn önállóan is szerepel, így a következő cím a Flintlock: The Siege of Dawn, ami egy elég old-school akciójátéknak tűnik így elsőre. Ahogy egyébként a Lightyear: Frontier sem tűnik akkora durranásnak: egy robottal kell átrendezni, beültetni a tájat. A Gunfire Reborn pedig egy rajzfilmes beütésű FPS lesz.


Ezután jött két, kimondottan érdekes játék. Az első egy logikai kaland-platformer: a The Last Case of Benedict Fox az egészen egyszerű címe ellenére is egy nagyon összetett játékot takar. Hősünk egy nyomozó, akit folyamatosan követ egy lélek/démon, és ketten próbálják kideríteni, mi is történhetett Bostonban 1925-ben egy családi házban. A játékmenet egyedi húzása lesz, hogy hősünk képes a halottak emlékeibe bemászva nyomokat gyűjteni. Megjelenése jövőre várható.


A második cím az As Dusk Fall, ami egy narratív kalandjátéknak tűnik és itt valóban alapvetően befolyásolja a történet alakulását a válaszunk, reakciónk egyes helyzetekben. A megvalósítás igen érdekes: erről a darabos képkockás mozgásról még nehezen tudom elképzelni, hogyan működik majd a játékban, de egyedinek egyedi lesz, az tény. A megjelenés július 19-én esedékes és multiban is játszhatjuk, ami szintén kérdéseket vet fel.


A Naraka Bladepoint egy PC-n már elérhető battle royale és június 23-tól már Xbox Game Passban is elérhető lesz. Az Ereban: Shadow Legacy már érdekesebbnek tűnik. Feltehetően mi nem a jók közé tartozunk ebben a játékban, de fajunk utolsó képviselőjeként mindent meg kell tennünk, hogy életben maradjunk.


Az Inside és Limbo fejlesztője, az Annapurna is bemutatta új játékát, mely a Cocoon címet kapta és még nem teljesen tiszta, mi is lesz a lényege a programnak. Az biztos, hogy különböző golyókkal kell majd feladványokat megoldanunk, szóval egy logikai játék lesz, amit ráadásul felülnézetből tolhatunk. Meglátjuk, szintén csak jövőre jön.


A cikk utolsó szereplője a Wo Long: Fallen Dynasty, melyet az a Team Ninja készít, akinek a nevéhez a Nioh-sorozat is fűződik. Így elsőre azt gondolhattuk, hogy a széria harmadik részével lesz dolgunk, de "csak" egy klón lesz. Mindenesetre maga Phil Spencer árulta el a bemutató előtt, hogy szeretnének komolyabb eredményeket elérni az ázsiai piacon és ezért számíthatunk hasonló alkotásokra is a jövőben. Ezen felül pedig az is kiderült, hogy a Persona-széria három része (Persona 3 Portable, Persona 4 Golden, Persona 5 Royal) is átköltözik Xbox-ra.


Összességében a konferencia nem nyújtott maradandó élményt, de azért aki akar, az most is tud majd válogatni a bemutatott játékok között és megtalálhatja a saját ízlésének legmegfelelőbbeket. De az tény, hogy miközben eme sorokat írom, a háttérben a PC Gamer Show megy és több említésre méltó játékot láttam ott, mint a Microsoft saját rendezvényén. Ugyanakkor az is tény, hogy minden fenti cím elérhető lesz a Game Pass-ban, így a meglévő előfizetésünk miatt mindent megkapunk, kipróbálhatunk. De azért jövőre, mikor már a Sony is bejáratta a saját kis Plus-rendszerét, ez kevés lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások