Munkába állt a legnagyobb teljesítményű európai szuper­számítógép

Munkába állt a legnagyobb teljesítményű európai szuper­számítógép

2022. június 15. 22:43, Szerda
A berendezés Finnországban működik és kétmillió személyi számítógép teljesítményével rendelkezik.

A Large Unified Modern Infrastructure - LUMI nevű szuperszámítógép a harmadik legnagyobb teljesítményű készülék a Földön és a legnagyobb teljesítményű Európában. A LUMI-t Finnországban, a Helsinkitől körülbelül 500 kilométerre északra található Kajaaniban, egy régi papírgyárban helyezték el, amely most az IT Centre for Science nevű létesítménynek ad otthont és az Európai Nagy Teljesítményű Számítógépek Közös Vállalata (EuroHPC) nevű program legnagyobb eredményének számít. A LUMI egy kosárlabdapálya méretű területen helyezkedik el és a számítási teljesítménye körülbelül 2 millió személyi számítógépével egyenértékű.

A EuroHPC projektet 2018-ban indította el az Európai Unió, több ország, köztük Csehország, Dánia, Észtország, Lengyelország, Svédország, valamint számos magántulajdonban lévő cég és szervezet azért, hogy szuperszámítógépes ökorendszert fejlesszenek ki a kontinensen. A LUMI a EuroHPC tulajdonában van és egy tíz államot képviselő konzorcium üzemelteti. A rendszert 200 millió euróból készítették el, a költségek egynegyedét Finnország állta, a fennmaradó részt a többi partner.

Kajaani-t azért választották ki helyszínnek, mert a hűvősebb klíma miatt kevesebb energia szükséges a szuperszámítógép hűtésére. A LUMI működéséhez felhasznált összes áramot megújuló forrásokból (egy vízerőműből) szerzik be, míg a termelt hőt a helyi távhőszolgáltatásba juttatják el. A masina által termelt hulladékhő biztosítja Kajaani éves távhőigényének 20 százalékát. A LUMI-t elsősorban az egészségügyi, illetve a mély tanulással, a mesterséges intelligenciával, a klímaváltozással, a megújuló és a fúziós energiákkal kapcsolatos kutatásokban fogják felhasználni. A kutatók Európa-szerte pályázhatnak a hozzáférésért, és a készülék számítási kapacitásának egyötöde nem csupán az akadémiai kutatóknak, hanem a magáncégeknek is a rendelkezésére áll majd.

Petri Honkonen finn gazdasági és kulturális miniszter kijelentette, hogy a teljesítményugrás akkora, mint ha valaki egy lovat lecserélne egy sugárhajtóműves repülőgépre. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, egyben az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa a berendezés üzembe helyezését fontos lépésnek nevezte Európa digitális és a zöld átalakulása felé, s úgy vélte, hogy az az életünkön javító mesterséges intelligenciában rejlő hatalmas potenciál nagyszerű példája.

Érdekesség, hogy a LUMI-t eddig két kvantumszámítógéppel sikerült sikeresen összekapcsolni: a svéd Chalmers/Wallenberg Quantum Technology QAL 9000 központjával és Finnország első kvantumszámítógépével, a VTT által üzemeltetett Helmivel. A kvantumszámítógépek nem helyettesítik a hagyományos szuperszámítógépeket, hanem a technológiák elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz, lehetőséget adva olyan hibrid megoldások kifejlesztésére, amelyek a klasszikus szuperszámítástechnika és a kvantumszámítástechnika legjobb részeit hasznosítják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások