Árengedményekkel nehezíti az Intel dolgát a konkurencia

Árengedményekkel nehezíti az Intel dolgát a konkurencia

2001. március 15. 16:50, Csütörtök
[Register] Az AMD a közeljövőben jelentős árcsökkentéseket tervez jelenlegi, és jövőben megjelenő processzorai körében. A hamarosan megjelenő 1,3 és 1,33 GHz-es Athlon modellek ára gyorsan lecsökken az 1,2 GHz-es modell mostani szintjére, és a többi CPU ára is esni fog.

Az egyébként is szorongatott helyzetben lévő Intel az asztali PC-k processzorainak piacán a közeljövőben újabb, egyre erősödő nyomásra számíthat legnagyobb konkurensétől, az Advanced Micro Devicestől. Az 1,3 és 1,33 GHz-es AMD Athlon Thunderbird modellek, amelyek már számos japán árlistán szerepelnek, egyelőre természetesen még drágábbak az 1,2 GHz-es változatnál, de a társaság tervei közt szerepel, hogy az új CPU ára villámgyorsan, egészen pontosan májusra az 1,2 GHz-es chip jelenlegi szintjére süllyedjen.

Az Intelnek minden bizonnyal lépnie kell majd az AMD igen aggresszív árstratégiájára, különben a chipóriás kedvezőtlen pozícióba kerülhet, mivel az Athlon CPU-k jelenleg is jobb ár/teljesítmény aránya méginkább eltávolodik a Pentium III processzorokétól.

Ha az AMD tervei megvalósulnak, a cég eladásai nem fognak számottevően csökkenni, miközben az Intel forgalma jelentősen csökken majd. Az Intel processzorainak ára jelentősen magasabb, mint az AMD modelleké, és az Intel forgalmazók a tavalyi évben még a váratlan árcsökkentések és processzorhiányok okozta gondokkal is meg kellett, hogy küzdjenek. Több neves számítógép-gyártó többek között ezért, egyre inkább az AMD felé kezd fordulni, akár még az üzleti szegmensre készült gépek esetében is. Jelenleg a Dell az Intel egyetlen biztos pontja, mivel a társaság ezidáig még nem adott ki semmilyen AMD-alapú számítógépet.

Klikk ide! Klikk ide!

Egyes amerikai híresztelésekkel ellentétben az AMD-nek abszolút nincsenek problémái a szükséges Athlon mennyiség előállításával, és a társaság a Duron processzorcsalád eladásait és is növelni szeretné. Az Amerikában mérsékelt sikereket elkönyvelő Duron processzorok a közeljövőben olcsóbban érkeznek majd az AMD gyáraiból, amellyel a cég azt szeretné elérni, hogy a nagy számítógép-gyártók végre felfigyeljenek a társaság belépő szintű üzleti és oktatási célra készített modelleire.

Az Athlon processzorokat egyelőre nem kell, hogy az AMD a Duronhoz hasónlóan engedményekkel szállítsa, mivel a processzor iránt így is igen nagy a kereslet. Az Athlon processzorok komoly hasznot termelnek a cégnek, miközben azok ára még így is az Intel CPU-ké alatt marad.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások