Új chipgyártó üzem épül Francia­országban

Új chipgyártó üzem épül Francia­országban

2022. július 12. 00:08, Kedd
A beruházás amerikai-francia-olasz együttműködés keretében valósul meg.

Az amerikai Global Foundries és a francia-olasz ST Microelectronics csoport chipgyárat épít Franciaország délkeleti részén, az olasz és a svájci határ közelében található Grenoble városában. A beruházás összege mintegy 5,7 milliárd euró - jelentette be a két cég és a francia kormány. A programnak köszönhetően körülbelül 1000 új munkahely jön létre. A két óriáscég "jelentős kormányzati támogatásban" részesül.

Az ST Microelectronics már most is gyárt félvezetőket a crolles-i telephelyén, amely várhatóan 2026-ra éri el teljes kapacitását. Ezután évente akár 620 000 darab ostyát fog gyártani. A társaság úgy tervezi, hogy az új létesítményben elsősorban az autógyártók, az ipar, a dolgok internete és a kommunikációs hálózatok számára készít majd chipeket.

A Global Foundries és az ST Microelectronics jelezte, hogy az új üzem "jelentősen" hozzájárul az Európai Unió chipekről szóló törvényének célkitűzéseihez. Az Európai Bizottság február elején fogadta el a "Chips Act" törvényt, amelynek a segítségével az EU-ban a félvezetők gyártását kívánja fellendíteni és erre a célra mintegy 43 milliárd eurót kíván mozgósítani állami és magánforrásokból. A cél az, hogy 2030-ra a globális félvezetőgyártás egyötöde a kontinensen valósuljon meg.

"Nagyobb kapacitással fogjuk támogatni európai és globális ügyfeleinket a digitalizációra és a szén-dioxid-mentesítésre való átállásban" - mondta Jean-Marc Chery, az ST Microelectronics elnök-vezérigazgatója. A menedzser hozzátette, hogy az új gyár segítségével a vállalat a tervek szerint 20 milliárd dollár fölé növelheti forgalmát. "A francia kormánnyal való partnerségi beruházás, valamint a hosszú távú vevői szerződések megfelelő gazdasági modellt teremtenek a GF beruházásához" - tette hozzá Dr. Thomas Caulfield, a Globalfoundries vezérigazgatója.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások