Nő a hálózatba köthető inhalátorok és gyógyszer­pumpák piaca

Nő a hálózatba köthető inhalátorok és gyógyszer­pumpák piaca

2022. augusztus 25. 23:04, Csütörtök
Egyre vonzóbb befektetési terület az intelligens orvostechnikai eszközök területe.

Eddig a digitálisan vezérelt és hálózatba kapcsolható orvosi termékeket főként a Szilícium-völgy technológiai cégei ismerték. Most két európai ipari csoport, a Gerresheimer és a Zollner is meg akarja vetni a lábát a területen. Az inhalátorok és a gyógyszerpumpák bevált gyógyszeradagoló eszközök, amelyekkel a gyógyszerhatóanyagok a szervezetbe juttathatók. Ezeket a megoldásokat azonban érzékelőkkel és egyéb mikroelektronikával kell felszerelni, hogy adatokat szolgáltassanak az alkalmazásról és a betegre gyakorolt hatásról. A Gerresheimer és a Zollner milliárdos forgalmat vár a szövetségtől, miközben a digitális orvosi technológia forradalmasíthatja az egészségügyet.

"Úttörő szerepet kívánunk játszani a gyógyszerek beadására szolgáló hálózatba kapcsolt gyógyszeradagoló eszközök fejlesztésében, és világszerte az elsők között akarunk lenni" - fejtette ki Dietmar Siemssen, a Gerresheimer vezérigazgatója. A társaság a hagyományos gyógyszercsomagolással kapcsolatos alaptevékenysége mellett az inhalátorok és a testen viselhető injekciós és infúziós rendszerek specialistájává vált. A műanyagok és eszközök üzletág a csoport tavalyi 1,5 milliárd eurós összértékesítésének több mint a felét adta.

A Zollner az orvosi készülékeket a szükséges digitális technológiával látja el. A Regensburg melletti Zandtból származó családi vállalkozás a világ egyik legnagyobb elektronikus alkatrészgyártó szolgáltatója. A vállalat legutóbbi, mintegy 1,9 milliárd eurós forgalmának jó ötödét az orvostechnikai alkatrészek tették ki. Az egészségügyi rendszer digitalizálása különösen a krónikusan beteg betegek helyzetén javíthat, mivel a különböző termékek mérni tudnák, hogy a betegek helyesen szedik-e a gyógyszereiket, és hogy elegendő hatóanyag jut-e a szervezetükbe. Az orvosi eszközök a felhőn keresztül továbbíthatják az adatokat a szakembernek, aki így jobban ellenőrizheti a beteg ellátását.

A piachoz kapcsolódó technológiákat "Internet of Medical Things"-nek is nevezik - utalva a "Internet of Things"-re, amelyben a háztartási készülékek és az autók is hálózatba vannak kapcsolva. A szakértők nagy lehetőségeket látnak a területben: a McKinsey egyik tanulmánya szerint a krónikus betegek kezelési költségeiből évente akár hétmilliárd eurót is meg lehetne takarítani. Az orvos által végzett online ellenőrzés és a digitális betegirányítás csökkentheti az orvoslátogatások és a kórházi tartózkodás számát. Ennek előfeltétele, hogy az eszközök, a felhőtechnológia és az adatplatformok rendelkezésre álljanak, és együttesen hozzák meg a remélt előnyöket.


A Gerresheimer és a Zollner kezdetben a krónikus tüdőbetegek számára kifejlesztett inhalátorok, automatikus injektorok és szemészeti rendszerek fejlesztésére összpontosít. Még nem tudni, hogy az első termékek mikor kerülnek piacra. Ennek oka, hogy mind a tényleges gyógyszereknek, mind a beadásukhoz szükséges eszközöknek hosszadalmas engedélyezési folyamaton kell átesniük. A digitalizáció során az orvosi kérdések mellett az informatikai rendszerek és adatok biztonsága is veszélybe kerül. Annak érdekében, hogy a gyógyszeripari és orvostechnológiai vállalatok gyorsabban piacra tudják dobni termékeiket, ezek a folyamatok a jövőben párhuzamosan fognak futni. Ennek érdekében a vállalatok egyre inkább kiszervezik a műszaki megoldások fejlesztését és gyártását olyan beszállítóknak, mint a Gerresheimer.

"Az autóiparban évek óta az a tendencia, hogy a nagy autóipari konszernek beszállítóikkal teljes rendszereket fejlesztenek és építtetnek. Ez a gyógyszeripari ágazatban is egyre nyilvánvalóbbá válik" - mondta Siemssen. A vállalatok együttműködéssel reagálnak erre a trendre. A szövetség révén a családi tulajdonban lévő Zollner vállalat mostantól a Gerresheimerrel együtt dolgozhat a nagy orvostechnikai csoportok számára. "Elektronikai szolgáltatóként néha későn kapcsolódtunk be a fejlesztési folyamatba, most pedig közvetlen kapcsolatba kerülünk a végfelhasználóval" – emelte ki Markus Aschenbrenner, a Zollner igazgatótanácsának tagja.

Mindkét vállalat úgy látja, hogy a szövetség jó módja a csúcstechnológiai szakértelem kiépítésének Németországban. A növekvő költségek, az összetettebb megoldások és a versenynyomás miatt az egyes vállalatok számára nehézséget jelent, hogy mindenhol hozzájussanak a szükséges szakértelemhez. "Ezért mindenképpen jobb, ha hozzáértő partnerekkel fogunk össze" - hangsúlyozta Siemssen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások