Esnek a grafikus kártyák árai

Esnek a grafikus kártyák árai

2022. augusztus 25. 17:22, Csütörtök
Folytatódik a helyzet normalizálódása, az árak már az ajánlott szint alatt vannak.

A grafikus kártyák szegmensén belül az elmúlt hetekben többek között arról írtunk, hogy nagyot esett az nVidia eredménye, ami több tényező együttes hatása miatt fordult elő. Most a hivatalos árakról futott be egy újabb részletes elemzés, miközben a cég soron következő zászlóshajójáról is részletek szivárogtak ki.

A napokban a német illetőségű 3D Center osztott meg újabb adatokat a nagyközönséggel, amelyek a hivatalos árak változását mutatják meg nekünk. Ebben azt látjuk, hogy folytatódik az árak mérséklődése, ez pedig már érdekes következményekkel jár, hiszen számos esetben a tengerentúli ajánlott árak (MRSP) szintjét sem érik el a német forgalmazók által megszabott számok. Ez a folyamat mindkét nagy gyártó megoldásait egyaránt érinti, júliusban pedig átlagosan már az ajánlott árak 90 százaléka alatt lehetett beszerezni a népszerű grafikus kártyákat, ami a felhasználóknak mindenképpen kedvező hír. A gyártók maguk persze nem igazán örülnek ennek, viszont a kereslet lanyhulása miatt csakis további kedvezményekkel lehet vásárlásra ösztönözni a felhasználókat.


Ezzel szinte egy időben egy újabb kiszivárogtatás bukkant fel az interneten, amely már az nVidia soron következő legerősebb típusára, annak sorozatgyártására vonatkozik. Ez utóbbiban arról olvashatunk, hogy a GeForce RTX 4090 gyártása már javában zajlik, a képeken pedig az is látható, hogy a kártya ezen példánya 24 GB memóriát kapott, három eltérő kimenettel (DisplayPort és HDMI) együtt. A memória mérete egybeesik a korábbi információkkal, az azonban még nem teljesen világos, hogy a kapacitást említő oszlop pontosan mire vonatkozik – ez jó eséllyel a gyártás jelenlegi volumenére utal, viszont a találgatások még nem zárultak le.

A megjelenés jó eséllyel már augusztusban eljöhet, ez azonban szintén némileg kérdéses.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások