Energia­jelölést kapnak a mobil­készülékek

Energia­jelölést kapnak a mobil­készülékek

2022. szeptember 11. 23:04, Vasárnap
Az Európai Bizottság a háztartási eszközök esetében alkalmazott energiacímkét más termékekre is ki akarja terjeszteni.

A testület azt szeretné, ha a mobiltelefonok és a táblagépek egyértelműen jeleznék, hogy mennyire könnyen vagy nehezen javíthatók és energiatakarékosak. A brüsszeli hatóság törvénytervezete szerint a jövőben kötelezővé válhat az ilyen készülékek a mosógépekhez, a televíziókhoz vagy a mosogatógépekhez hasonló - címkézése. A zöldtől pirosig terjedő skála segítségével azonnal felismerhetővé válhat, hogy az adott eszközök mennyire hatékonyak.

A felhasználók az energiafogyasztást a különösen energiahatékony termékek esetében az "A" betűvel, az energiaigényes eszközök esetében pedig a "G" betűvel ismerhetik fel. A robusztusságot és a javítás egyszerűségét egy "A"-tól "E"-ig terjedő skálán kellene a gyártóknak feltüntetniük. A vásárlóknak azt is látniuk kell majd, hogy az akkumulátor hány órát bír a feltöltésig vagy hány töltési ciklus után csökken érezhetően a teljesítménye.

Az Európai Bizottság most várja a tervezetre vonatkozó visszajelzéseket, valószínűleg azonban hosszabb időbe telik majd, mire a címke valósággá válik. Amennyiben a tervezetet a javasolt formában fogadják el, akkor 18 hónapos átmeneti időszak jöhet. Amint a testület elfogadta a csomagot, az Európai Parlament vagy az európai uniós tagállamok többsége két hónapon belül kifogást emelhet.

Anna Cavazzini, az Európai Unió Belső Piaci Bizottságának elnöke üdvözölte a javaslatot. "Az Európai Bizottság végre egy olyan energiacímkét javasol, amely tájékoztatást nyújt a javíthatóságról" - mondta a zöld politikus. Véleménye szerint azonban az új szabályok nem mennek elég messzire. "Egy valódi javítási index nem korlátozódhat az okostelefonokra és a táblagépekre, hanem minden eszközre vonatkoznia kell" - tette hozzá. Cavazzini rámutatott, hogy ezenkívül a fogyasztóknak hozzáférést kell biztosítani a pótalkatrészekhez és az utasításokhoz.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről: "Az Európai Bizottság javaslatai számos előnyt tartalmaznak a fogyasztók számára" - hangsúlyozta Isabel Lopez-Neira, a BEUC fenntarthatósági szakértője. Az előnyök közé tartoznak többek között a hosszabb élettartamú akkumulátorok, a legalább öt évre szóló biztonsági frissítések, a könnyebb szétszerelhetőség és a pótalkatrészek elérhetősége.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások