Kérdéses, hogy kell-e az amerikai cégeknek hálózati költségeket fizetniük

Kérdéses, hogy kell-e az amerikai cégeknek hálózati költségeket fizetniük

2022. szeptember 14. 16:16, Szerda
A kérdést az Európai Bizottság vizsgálja.

Tavaly decemberben a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a Swisscom és számos más piaci szereplő jelezte jelezte, hogy azt szeretnék, ha a jól kiépített európai internethálózat által masszív bevételeket szerző amerikai technológiai cégek részt vállalnának a költségekből és fizetniük kellene a hálózatfejlesztésért. Májusban kiderült, hogy hálózati költségvállalásra kényszerítené az amerikai társaságokat az Európai Unió, mert az online platformoknak is viselniük kell a távközlési hálózatok költségeit. Júniusban ismertté vált, hogy az Európai Bizottság jövőre befizetésre kötelezheti az amerikai IT-óriásokat. A testület már az idén bemutatja a koncepcióját.

Az Európai Bizottság most tanulmányozza, hogy a nagy technológiai vállalatoknak illetéket kellene-e fizetniük azért, hogy a tartalmaik eljussanak az ügyfelekhez. Az adatvám érintheti az olyan cégeket, mint az Apple, a Facebook, a Google és a Netflix. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa kijelentette, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve a jövő év elején konzultációt indít arról, hogy a technológiai óriások viseljék-e az európai távközlési hálózat költségeinek egy részét.

"Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a szabályozás alkalmazkodik-e például a GAFA-khoz (Google, Apple, Facebook, Amazon), amelyek sávszélességet használnak (a) távközlési szolgáltatóktól" - tette hozzá a politikus. Breton elmondta, hogy ez a konkrét kérdés, vagyis az amerikai technológiai társaságok úgynevezett "méltányos részesedése" az európai távközlési és internetes infrastruktúra finanszírozásában, egy széles körű konzultáció része lesz. Az európai uniós biztos közölte, hogy a konzultáció 2023 első negyedévében kezdődik és öt-hat hónapig tart majd. Az Európai Bizottság javaslatai ezután következnek.

Az Európai Parlament kilenc törvényhozója levelet fogalmazott meg, amelyet Ursula Von der Leyen bizottsági elnöknek, Bretonnak és Margrethe Vestager digitális ügyekért felelős uniós vezetőnek küldenek, és amelyben azt szorgalmazzák, hogy a hálózati infrastruktúrán a legnagyobb forgalmat generáló társaságok méltányos és arányos módon járuljanak hozzá a költségekhez. A törvényhozók - köztük Andreas Schwab, Stephanie Yon-Courtin és Paul Tang - szerint az új intézkedéseknek összhangban kell lenniük a nyílt internetről szóló rendelet elveivel, utalva a blokk hálózatsemlegességi szabályaira, amelyek biztosítják, hogy az internetszolgáltatók nem blokkolhatják vagy korlátozhatják a forgalmat, hogy egyes szolgáltatásokat előnyben részesítsenek.

"Ez az igazságosabb hozzájárulás nem lehet diszkriminatív egyes vállalatokkal szemben, hanem tükröznie kell a hálózaton a legnagyobb forgalmat generáló vállalatok szerepét és hatását" - áll levélben, amelybe a Reuters szerkesztői betekinthettek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások