Okosbóját készítettek 3D-nyomtatóval

Okosbóját készítettek 3D-nyomtatóval

2022. szeptember 21. 15:38, Szerda
A mobilhálózatot használó bója folyamatosan méri a vízminőséget, és riaszt ha baj van.

A szennyvízből származó baktériumok, az algásodás vagy a kijuttatott műtrágyák gyorsan befolyásolhatják a Bodeni-tó jó vízminőségét. Ez katasztrófa lenne az állat- és növényvilág, valamint a Bodeni-tó vízi sportjainak és horgászainak számára. Az állandó vízvédelem ezért elengedhetetlen. A Vodafone most teszteli a vállalat által kifejlesztett intelligens bóját a vízminőség meghatározására. A meglévő megoldásokkal ellentétben az IoT HydroSense nevű berendezés nem a hagyományos mobilhálózaton keresztül továbbítja az adatokat, hanem a szűksávú IoT hálózaton keresztül.

A rendszer csak akkor fogyaszt áramot, amikor az adatok ténylegesen áramlanak, ezért az érzékelők csak óránként, különösen energiatakarékos módon továbbítják a mérési eredményeket. A Narrowband IoT egy kifejezetten a dolgok internetéhez tervezett rádiószabvány. A meglévő mobilhálózatokra épül, és lehetővé teszi az eszközök és gépek hálózatba kapcsolását nagy rádiós lefedettséggel és alacsony energiaigény mellett.


Az IoT HydroSense-t állóvizekben való használatra tervezték. Az intelligens bója költséghatékony, könnyen telepíthető és alacsony karbantartási igényű alternatíva, amely megfelel a vízminőség értékelésének különböző követelményeinek. A megoldás a Vodafone-nál hálózati mérnökként duális hallgatóként dolgozó Fabian Boccacci diplomamunkájának részeként került kifejlesztésre. A 22 éves fiatalember a stuttgarti Baden-Württembergi Állami Egyetem Villamosmérnöki Szakára jár. Az eszközt mindössze hat hét alatt alkotta meg a düsseldorfi Vodafone Innovációs Park IOT Jövő Laboratóriumában, ahol a vállalat a partnerekkel és az ügyfelekkel együtt valósítja meg az egyedi prototípusokat és alakítja a dolgok internetének jövőjét.

Fabian Boccacci kijelentette: "A Bodeni-tó ökoszisztémája ivóvíztározóként és számos állat- és növényfaj élőhelyeként kiemelkedő jelentőségű. Az IoT HydroSense számos érzékelővel fel van szerelve, amelyek olyan paramétereket mérnek, mint a hőmérséklet, a pH, a vezetőképesség, a redox-potenciál, az oldott oxigén és a zavarosság. Az eredményeket rögzítik, mobiltelefonos technológián keresztül továbbítják, majd egy kijelzőn megjelenítik. Az óránkénti mérések lehetővé teszik a víztest állapotában bekövetkező hirtelen változások korai felismerését, így katasztrófa esetén időben meg lehet tenni a megelőző intézkedéseket."


Az IoT HydroSense háza és úszója 3D- nyomtató segítségével olcsón előállítható. A számos érzékelő mellett a bója napelemes modullal is rendelkezik, így önellátó energiaellátást biztosít, míg a másik előnye a kis mérete. A berendezést egyetlen személy könnyedén lehorgonyozhatja a vízben.

A tavak értékelése összetett elemzéseken alapul, mivel mind a biológiai (növények és állatok), mind a kémiai (anyagok, savak, sók) komponenseket figyelembe kell venni. Az ilyen paraméterek méréséhez általában kézzel kell mintát venni és azt laboratóriumban elemezni. Ezeket a mintavételeket évente csak néhány alkalommal végzik, így gyakran nem állnak rendelkezésre naponta frissített adatok. Az olyan érzékelők, mint amilyeneket az IoT HydroSense használ, ehelyett automatizált megoldást kínálnak: mivel az olyan paraméterek mérésekor, mint a hőmérséklet, a pH vagy a zavarosság, nem igényelnek emberi felügyeletet, így minimalizálhatják a karbantartási költségeket és időt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások