Problémákkal jön a Windows 11 22H2

Problémákkal jön a Windows 11 22H2

2022. szeptember 23. 20:19, Péntek
A frissítés telepítése sem egyszerű, viszont az nVidia grafikus kártyáin komoly tüneteket észleltek.

Az utóbbi években (évtizedekben) hozzászokhattunk ahhoz, hogy a Windows operációs rendszerek nagyobb frissítései különböző problémákat okoznak az eltérő konfigurációkon. Ez tulajdonképpen érthető, hiszen hatalmas tábort kell megfelelő módon lefedni, ami viszont nyilván nem kielégítő válasz azok számára, akik időről-időre belefutnak ezen problémákba. Nemrég arról írtunk, hogy a legújabb verzió 24 százalékon áll, most pedig ennek frissítése okoz fejfájást a felhasználóknak.

A Windows 11 22H2 névre keresztelt nagyobb frissítése ezekben a napokban válik elérhetővé a felhasználók szélesebb köre számára, néhányan azonban már egy nappal korábban megkapták a csomagot, elsősorban a legújabb készülékeken. Nem sokkal később a Microsoft is megerősítette, hogy a 22621.521-es verziószámmal érkező frissítés (KB5017321) valóban ezt a nagyobb csomagot takarja, viszont a felhasználók egy része szinte azonnal jelezte, hogy a telepítés a 0x800f0806-os hibával megszakad. Szerencsére ezt időközben sikerült megkerülni a csomag kézi letöltésével, vagyis a Windows Update megkerülésével, mások viszont ezt követően azt tapasztalták, hogy az nVidia grafikus kártyáit alkalmazó konfigurációkon már komolyabb tünetek jelentkeznek a telepítés után.

Az említett tünetek között a framerate ugrálása, a futtatott alkalmazások (nyilván elsősorban a játékok) akadozása, valamint a CPU megszokottnál jóval alacsonyabb szintű használata jelenik meg az első helyeken. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezt pontosan mi okozza, viszont az nVidia részéről gyorsan reagáltak, és a Reddit ehhez kapcsolódó témájában arra kérték a felhasználókat, hogy a hivatkozott űrlapon jelentsék a számukra elérhető részleteket és a további információkat, hogy a mérnökök minél gyorsabban megtalálják a megoldást.

Nagy valószínűséggel a javítás kapcsán is a megszokott utat járjuk majd be, vagyis az elkövetkező hetekben befoltozzák a lyukakat, ezt követően pedig nagyobb magabiztossággal telepíthetjük majd a legújabb méretes csomagot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások