Olasz­országban fájlcserélő platform lett a Telegram

Olasz­országban fájlcserélő platform lett a Telegram

2022. október 13. 10:51, Csütörtök
A helyi hatóságok megpróbálnak fellépni a jelenséggel szemben.

Az azonnali üzenetküldő szoftveren keresztül elkövetett szerzői jogi jogsértések már jó ideje problémát jelentenek Olaszországban. A Torrentfreak cikke szerint az olasz hivatalok eddig 545 Telegram-csatornát foglaltak le, illetve zárolták az azokhoz való hozzáféréseket. A Telegram rendszerében egyaránt megtalálhatók a filmek és a filmsorozatok, valamint az újságok és az egyéb fizetős tartalmak.

A milánói ügyészség összesen öt olasz régióban (Campania, Emilia-Romagna, Lombardia, Piemont, Veneto) tartott házkutatást és nyolc csatornaüzemeltetőt vádolt meg szerzői jogok tömeges kereskedelmi célú megsértésével. Sőt, felmerült az a vád is, hogy az érintett személyek pénzt is kerestek a szolgáltatásaikkal, részben egyfajta affiliate linkrendszeren keresztül a chateken, s a követett linkek és a befejezett vásárlás után jutalékot kaptak. A Torrentfreak szerint lehetett reklámfelületet is vásárolni az egyes csatornákon és az erre vonatkozó szerződések állítólag online elérhetők. A híroldal konkrét számokat is említett: az egyes csatornáknak 21 800 és 100 500 közötti előfizetőjük volt.

Érdekesség, hogy a Telegramot az Európai Bizottság is felvette a 2020-as kalózkodás-megfigyelési listájára, amelyen olyan jól ismert fájlcserélő oldalak szerepelnek, mint a The Pirate Bay, de hamisított termékeket árusító elektronikus kereskedelmi platformok és állítólagos online gyógyszertárak is. Az azonnali üzenetküldő üzemeltetői reagáltak a korábbi vádakra és megerősítették, hogy együtt akarnak működni a hatóságokkal. Az indokolt panaszokat 24 órán belül kezelik. Olaszországban eddig a hatóságok több mint 300 Telegram-csatornát kapcsoltak le.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások