Az iparnak szüksége van a digitális euróra

Az iparnak szüksége van a digitális euróra

2022. november 5. 11:49, Szombat
Európa nagyon ráérősen áll a programhoz, ezáltal azt kockáztatja, hogy még inkább lemarad a versenytársai mögött.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szeretné öt esztendőn belül bevezetni a digitális eurót. A projekthez kapcsolódó koncepció már május végére szinte teljesen elkészült és abból kiderült, hogy az EKB biztosítja majd a "Digitális Euró" márkanévjogot és a fizetőeszközzel kapcsolatos pénzügyi forgalom a meglévő rendszereken fog működni. A digitális eurót legkorábban 2026-ban vezethetik be.

Az Európai Központi Bank 2021 júliusában bejelentette, hogy kétéves vizsgálati fázist indít a digitális valutával kapcsolatban és a középpontban a technológia és az adatvédelem áll majd. Az Európai Bizottság 2023 októberében akarja bejelenteni a kérdésben a végleges döntését. Tekintettel a kanadai, a kínai és más központi bankok nagy előnyére a területen, valamint a kriptovaluták, például a bitcoin elterjedtségére, fennáll a veszélye annak, hogy a késlekedés miatt Európa lemarad ezen a területen és a kontinens a versenyhátrányát már nehezen fogja behozni - írta a Német Ipari Szövetség (BDI) a szeptember végén megfogalmazott, de csak most nyilvánosságra hozott állásfoglalásában.

A BDI elengedhetetlennek tartja a digitális euró bevezetését, ami nem csak a magánszemélyek számára jelentene előrelépést a bankjegyek és érmék melletti további fizetési módként, hanem a társaságok számára is. Az európai központi banki pénz digitális változata akár "katalizátorként is szolgálhatna a vállalatok digitalizációs projektjeihez". A szervezet várakozásai alapján "a digitális és programozható euró bevezetése tovább csökkentené a tranzakciós költségeket a valutaövezeten belüli és a valutaövezeten átnyúló fizetési műveletekben, és pozitív hatással lenne a kölcsönös értékfizetések sebességére". Mindkettő dolog esetében a lehető legszélesebb körű alkalmazásra kell törekedni, ami a fizetési eszköz elfogadottságához vezethet a globális kereskedelemben.

A digitális valuta kialakításától függően a digitális tulajdon lehetővé tenné, hogy "a fizetési tranzakciókat sokkal mélyebben és egyénre szabottan integrálják az üzleti tranzakciók menetébe". Ez olyan innovatív lehetőségeket teremtene, amelyek messze túlmutatnak a mai elektronikus fizetési műveletek funkcióin, például a rendszeres átutalásokon alapuló állandó megbízásokon.

A dokumentum készítői megállapították azt is, hogy az összetettebb folyamatok kezeléséhez és a digitális valutában rejlő lehetőségek teljes körű kihasználásához a teljes fizetési folyamat programozhatóságát ki kell terjeszteni, például az elosztott főkönyvi technológiák (DLT) és a blokklánc technológia alkalmazásával. Ez a fizetési folyamatok rugalmasabb automatizálását vagy a fizetési módok személyre szabott kialakítását eredményezné. Lehetőség nyílik például a gépek vagy tárgyak közötti teljesítményalapú mikrofizetésekre a dolgok internetében, az üzleti partnerek közötti kétirányú követeléselszámolásra és a szolgáltatások közvetlen teljesítésére a megfelelő fizetéssel.

Egy másik fontos összetevőnek a fenntarthatósági szempontok figyelembevételének kell lennie: a digitális euró energiatakarékos kibocsátásának és kezelésének ezért tervezési jellemzővé kell válnia. "A bizalomépítés, az elfogadás és a jogi stabilitás érdekében" a digitális valutát mindig szabályozott szervezetnek kell kibocsátania" - hangsúlyozták a szerzők. A pénzügyi piacok stabilitását nem szabad negatívan befolyásolni és mindenekelőtt meg kell akadályozni, hogy a digitális euró felváltsa a kereskedelmi bankoknál a klasszikus ügyfélbetéteket. A számlák ellenőrizetlen kiáramlása negatívan hatna a hitelek rendelkezésre állására és a finanszírozási költségekre, mivel az ilyen intézmények stabilitása ezzel összefüggésben csökkenne. A digitális euró ráadásul nem tartalmazhat megtakarításra vagy befektetésre ösztönző funkciókat. Ugyanakkor a fizetési műveletekhez egységes és interoperábilis infrastruktúrára van szükség a tranzakciók biztonsága és nyomon követése érdekében. Ebben nagy szerepet játszik a személyazonosság igazolása.

Operatív végrehajtási problémák bőven vannak. A digitális eurónak olyan szabványos megoldást kell tartalmaznia, amely "teljes mértékben átjárható" más fizetési rendszerekkel, köztük a kriptovalutákkal. Biztosítani kell, hogy az Európai Unión kívüli fizetéseket könnyen és kényelmesen lehessen feldolgozni a jövőbeli európai infrastruktúra segítségével. Az interoperabilitás mértéke közvetlen hatással lesz "a digitális euró nemzetközi használatban való érvényesíthetőségére és vonzerejére".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások