Szoftvermásolás miatt fizet kártérítést az amerikai haditenge­részet

Szoftvermásolás miatt fizet kártérítést az amerikai haditenge­részet

2022. november 27. 13:45, Vasárnap
A felperes aligha örül a jogerős ítéletnek, mert a sok jogosulatlan felhasználó ellenére csekély a kártérítés.

2016-ban a Bitmanagement Software GmbH nevű programfejlesztő cég több mint félmillió rendbeli szerzői jogsértéssel vádolta meg az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetét. A fejlesztők álláspontja szerint az amerikai haditengerészet ugyan megvette, de később engedély nélkül több százezer gépre másolta fel a BS Contact Geo nevű programot, amely a különböző térképek adatait tudja 3D-ben megjeleníteni, illetve interaktív animációkat is készíthet. A vállalat 596 millió dollárt követelt az amerikai haditengerészettől. Augusztusra az egyetlen kérdés az maradt, hogy 115 ezer vagy 155 millió dollár kártérítést kap a Bitmanagement Software GmbH.

Most a Gizmodo azt írta, hogy megszületett a végleges döntés az ügyben. "A Bitmanagement tudta és beleegyezése nélkül a haditengerészet több százezer számítógépre telepítette a BS Contact Go-t. A Bitmanagement nem adott licencet vagy más módon nem engedélyezte szoftverének ilyen felhasználását, és a haditengerészet soha nem kompenzálta a Bitmanagementet szoftverének ilyen felhasználásáért" - állt a társaság eredeti keresetlevélben.

A haditengerészet azonban a bíróságon kifejtette, hogy a licencszerződések további fizetés nélkül lehetővé tették a telepítést más számítógépekre. Ennek oka az volt, hogy a szoftver hálózaton belüli használatának jogait is megvették. Ezen túlmenően egy szakértői véleményt is bemutattak, amely szerint a kártérítési igények teljesen eltúlzottak. A bíróság végül arra a következtetésre jutott, hogy a Bitmanagementnek igaza volt abban, hogy az amerikai haditengerészet a megkötött szerződéseken túl is használta a szoftvert. Ez jogosulatlan másolásnak minősül. A tényleges felhasználás azonban nagyon korlátozott volt, a cég ezért csak 154 400 dollárt kapott. Így a Bitmanagement lett az erkölcsi győztes, de az ítélet gazdasági szempontból nem kárpótolta a hosszú pereskedés költségeit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások