Tokióban él vissza­vonultan az Alibaba társalapítója

Tokióban él vissza­vonultan az Alibaba társalapítója

2022. november 30. 22:21, Szerda
A menedzserről sokáig szinte semmit sem lehetett tudni. Nyíltan kritizálta a kínai pénzügyi felügyeletet, ezután örülhet, hogy szabadlábon maradt.

Jack Ma 2019 szeptemberében távozott a legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalatnak számító Alibaba éléről. Az üzletembert addig világszerte a cég arcaként ismerték. A kínai konszern társalapítója 2018 szeptemberében, az 54. születésnapján beszélt először visszavonulási terveiről, hogy jótékonysági és oktatási tevékenységére összpontosítsa erejét. A menedzser, eredeti kínai nevén Ma Jün. 17 társával együtt 1999-ben hozta létre az Alibabát. A technológiai szakképzettséggel nem rendelkező volt angoltanár két évtized alatt a világ egyik legismertebb és Kína egyik legtekintélyesebb társaságává fejlesztette az Alibabát.

A Financial Times most azt írta, hogy az 58 éves Jack Ma közel 6 hónapja él a családjával Tokióban. A bujkálást az indokolhatja, hogy Peking keményen fellépett az ország nagy technológiai vállalatai, valamint a legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletemberei ellen. A milliárdos 2 éve alig mutatkozik a nyilvánosság előtt, miután egy sanghaji csúcstalálkozón bírálta a kínai szabályozó hatóságok hozzáállását a technológiai cégekkel kapcsolatban. Az Alibaba társalapítója úgy vélte, hogy ezek a hivatalok szabályosak megfojtják az innovációt.

A menedzserről a tavalyi esztendő elején egy online videót tettek közzé, amelyet egy elemző "túszvideónak" nevezett, a világ pedig találgatott arról, hogy mi lehet Jack Mával. Most kiderült, hogy az üzleti ügyek mellett a társalapító azzal tölti az idejét, hogy Japánban gyógyfürdőket és síparadicsomokat látogat, emellett az Amerikai Egyesült Államokba és Izraelbe is tervez utazásokat. Általánosságban azonban azt mondják, hogy nyilvános tevékenységét a minimálisra korlátozta.

A menedzser nettó vagyona több mint a felére, közel 50 milliárd dollárról 21,7 milliárd dollárra csökkent. Ennek oka, hogy a szabályozó hatóságok célzott intézkedéseket hoztak a kínai technológiai birodalma ellen, többek között megakadályozták az Alibaba online fizetési leányvállalata, az Ant Group 34 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését. A jelentések szerint Ma kijelentései felbőszítették Kína vezetőjét, Hszi Csin-pinget.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások