Nem csúszik az Intel 14. generációja

Nem csúszik az Intel 14. generációja

2022. december 7. 18:08, Szerda
Ezt pedig gyorsan követnék az újabb gyártástechnológiák, lejjebb szorítva a csíkszélességet.

Az Intel kapcsán napokkal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a cég az évtized végére már összesen 1 billió tranzisztort kombinálna egyetlen chipben, eközben azonban lezajlott a 68. IEDM-konferencia, amelynek során egy interjúban hangzottak el további részletek. Lássuk, hogy pontosan mivel készül a gyártó az évtized közepéig!

A soron következő család a sorrendben 14. generáció lesz, amelynek bemutatkozása jövőre esedékes, mégpedig a már sokak által ismert Meteor Lake név alatt. Ezen asztali és noteszgépes processzorok már az Intel 4 nevű gyártástechnológiával készülnének, 7 nanométeres csíkszélességen, az EUV-litográfia felhasználásával, amely meglehetősen sokat csúszott. A cég végre maga mögött hagyná a 10 nanométeres generációk időszakát, annak nehézségeit, ezt pedig meglehetősen gyors ütemben hajtanák végre, hiszen 2023 második felében már összeállna az Intel 3, amely további 18 százalékos előrelépést nyújtana, legalábbis a fogyasztás-teljesítmény mutatójában. Ez nyilván a 15. Core-generációt takarná, bár a pontos nevekről és besorolásokról az asztali chipek esetében egyelőre nem tettek említést.

Arról már Pat Gelsinger vezérigazgató maga is beszélt, hogy 2024-ben készülne el az Intel 20A-gyártástechnológia, amely már az 5 nanométerre és a GAA-tranzisztorokra való átállást hozná magával, bár ez utóbbit az Intel maga a RibbonFET néven emlegeti. Ezen chipek tulajdonképpen a riválisok (így például a TSMC) 2 nanométeres sorozataival vennék fel a versenyt, vagyis a csíkszélesség terén még mindig komoly különbséget láthatunk majd, viszont egy évre rá, még 2025 vége előtt, befutna az Intel 18A, további javításokkal, a még nagyobb teljesítmény érdekében, bár még szintén 5 nanométeren.

Ez utóbbi két generáció első példányait házon belül már tesztelik, viszont 2025-ig várnunk kell ahhoz, hogy meglássuk, mennyiben sikerül ezen termékekkel visszaszerezniük a piacvezető szerepét.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások